Ο λόγος της απόφασης είναι προφανής. Παιδιά και γονείς επιθυμούν να έχουν ένα καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης και μόρφωσης. Φέτος, 17.791 μαθητές υπέβαλαν αίτηση για μία από τις 4.171 θέσεις σε Πρότυπα -με εξετάσεις- και Πειραματικά – με κλήρωση.
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ακόμα μαθητές φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία είτε επειδή οι γονείς τους έχουν την οικονομική άνεση είτε επειδή κάνουν αιματηρές οικονομικές θυσίες επενδύοντας στην εκπαίδευση των παιδιών τους.
ΟΛΑ τα παραπάνω είναι απολύτως κατανοητά.
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, κάτι που δεν είναι πολιτικά κατανοητό. Ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός κατήργησε το 2015 τα Πρότυπα Σχολεία. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, έμεινε στην ιστορία με τον αφορισμό του για «την αριστεία, που είναι ρετσινιά». Η ιστορία επαναλήφθηκε ως φάρσα, καθώς τα Πρότυπα είχαν καταργηθεί και επί ΠΑΣΟΚ, με υπουργό Παιδείας τον Απόστολο Κακλαμάνη, στα μέσα της δεκαετίας του ’80.
ΕΥΤΥΧΩΣ, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επανέφεραν το θεσμό των Πρότυπων Σχολείων.
ΚΑΙ πάλι, όμως, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντέδρασε. Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε, ανέφερε ότι «η κοινωνία δεν χρειάζεται ελιτίστικα σχολεία αρίστων, αλλά συνολική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να ακυρώσει το σχολείο της γειτονιάς και να υπονομεύσει τη δημόσια εκπαίδευση».
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να δείχνει δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα. Είτε ότι πάει κόντρα στα όσα έκανε ως πρωθυπουργός και σε όσα υποστηρίζει ακόμα και σήμερα επισήμως το κόμμα στο οποίο είναι πρόεδρος είτε ότι μας δουλεύει ψιλό γαζί.
ΤΟ πιθανότερο από τα δύο είναι πως μας δουλεύει ψιλό γαζί. Και δεν είναι η πρώτη φορά.
ΔΕΣΜΕΥΟΤΑΝ να καταργήσει τα Μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο και τελικά υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο. Χωρίς, βέβαια, να έχει παραδεχθεί την «κωλοτούμπα», καθώς ακόμα μιλάει για τη μεγάλη νίκη του δημοψηφίσματος. Μείωσε τις συντάξεις αντί να τις αυξήσει. Κατήργησε το ΕΚΑΣ αντί να το διατηρήσει. Ιδρυσε το Υπερταμείο αντί να σταματήσει τις αποκρατικοποιήσεις. Σε όλα έκανε τα αντίθετα από ό,τι υποσχόταν. Οπως φαίνεται έκανε «κωλοτούμπα» και για τα Πρότυπα Σχολεία.
ΚΑΙ για να επανέλθουμε στα θέματα της Παιδείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αντίθετος στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επειδή, δυστυχώς, χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση του περιβόητου άρθρου 16, η Ελλάδα έχει μείνει κολλημένη σε ένα ιδεοληπτικό παρελθόν. Πιθανότατα, μόνο στη χώρα μας, στην Κούβα και στη Βόρεια Κορέα δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια.
ΤΙ να ελπίζουμε για να γίνει, επιτέλους, αυτή η αυτονόητη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση; Να θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά του Αλέξη Τσίπρα σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο;