Ενας ακόμη λόγος υπέρ της 9ης Απριλίου είναι η θετική οικογενειακή παράδοση: ήταν Κυριακή των Βαΐων το 1990 όταν ο πατέρας του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πήρε επιτέλους την αυτοδυναμία ύστερα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο, και η Κυριακή 2 Απριλίου έχει πλεονεκτήματα.
Κατ’ αρχάς δεν επηρεάζεται από πολιτικές διεργασίες η κατάνυξη των πιστών για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ ενδεχομένως να εξυπηρετεί καλύτερα τους Ελληνες του εξωτερικού, καθώς το Πάσχα των Καθολικών φέτος εορτάζεται μία εβδομάδα νωρίτερα από των Ορθοδόξων, στις 9 Απριλίου.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σέβεται τις οικογενειακές παραδόσεις αλλά ακολουθεί τη δική του αυτόφωτη πολιτική διαδρομή, ενώ σίγουρα θα θέλει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ισχυρότερη από εκείνη των 151 βουλευτών που είχε σχηματίσει ο αείμνηστος πατέρας του το 1990 με την προσχώρηση του Κατσίκη από το κόμμα του Κωστή Στεφανόπουλου.
Εάν τελικώς επιλεγεί η Κυριακή 2 Απριλίου, αυτό σημαίνει ότι οι δεύτερες κάλπες μπορούν να πραγματοποιηθούν περί τα τέλη Μαΐου χωρίς να διαταραχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών που ξεκινούν την 1η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Αυτά σε ό,τι αφορά τις πιθανές ημερομηνίες, γιατί τελικώς το μείζον στον πολιτικό σχεδιασμό των κομμάτων είναι το αποτέλεσμα της κάλπης.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές εκλογικής συμπεριφοράς, μεγάλη σημασία για τις προσεχείς εξελίξεις αποκτούν τα αποτελέσματα του επόμενου γύρου δημοσκοπήσεων. Οι τελευταίες έρευνες του Δεκεμβρίου είχαν δείξει ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας που διατηρούσε προβάδισμα κοντά στις 8 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και καθοδική τάση για το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να πληρώνει την κακή διαχείριση της υπόθεσης Καϊλή από τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη. Σε ό,τι αφορά την αυτοδυναμία για τις δεύτερες εκλογές, το κυβερνών κόμμα εμφανιζόταν να προσεγγίζει οριακά το απαιτούμενο ποσοστό.
Εάν στις επόμενες δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. συνεχίσει να κινείται ανοδικά, τότε ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης θα μπορεί να ελπίζει βάσιμα στο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η ενεργοποίηση του μέτρου του Market Pass είναι στοιχεία υπέρ της κυβέρνησης, όπως επίσης και η αυξημένη κίνηση σε αγορά και τουριστική βιομηχανία καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών. Οι άνθρωποι των επιχειρήσεων και της οικονομίας θέλουν πολιτική σταθερότητα και το στοιχείο αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών ισορροπιών. Εάν μάλιστα έλειπαν οι υποθέσεις τύπου Χειμάρα, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.