ΚΑΙ μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο ακόμα περισσότερο… Βαλκάνια θα ήμασταν, αν δεν υπήρχαν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχει λάβει η χώρα μας για έργα υποδομών και επιδοτήσεις αγροτών και επιχειρήσεων. Χωρίς, βέβαια, να μπει στο τραπέζι πόσο πιο «αδύναμοι» θα ήμασταν απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
ΤΟ δημοψήφισμα του 2015 έβγαλε το βροντερό «όχι». Αν εφαρμοζόταν το αποτέλεσμα της κάλπης, η Ελλάδα θα είχε βγει από την ευρωζώνη, πιθανόν ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τελικά, ο Αλέξης Τσίπρας, που προκήρυξε το δημοψήφισμα, εφάρμοσε το «ναι». Γλιτώσαμε το Grexit, αλλά πληρώσαμε ακριβά με ένα τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου της λαϊκιστικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΟΛΛΑ πράγματα θα μπορούσαν να είχαν τεθεί σε δημοψήφισμα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Τα δημοψηφίσματα είναι, όμως, εκ φύσεως διχαστικά, καθώς η επιλογή μεταξύ δύο απαντήσεων είναι απόλυτα λογικό να χωρίσει την κοινωνία στα δύο. Το βιώσαμε, εξάλλου, τον Ιούλιο του 2015. Οπου οι υποστηρικτές του «όχι» λοιδορούσαν τους «προδότες μενουμευρωπαίους» του «ναι».
Η δημοκρατία και το δικαίωμα έκφρασης των πολιτών είναι αδιαμφισβήτητα. Αυτό γίνεται μέσα από τις κάλπες για τις εθνικές εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ. υλοποιούν το πρόγραμμα με το οποίο κέρδισαν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στις πρόσφατες διπλές κάλπες του 2023.
Σκάκι για τρεις
ΣΤΟ πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνεται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Οπως και μια σειρά μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και το γάμο των ομοφύλων. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση «αιφνιδίασε» τους πολίτες. Ασκεί πολιτικές οι οποίες έχουν εγκριθεί από μια μεγάλη πλειοψηφία. Το 41% που έλαβε η Ν.Δ., σε συνδυασμό με το εξαιρετικά χαμηλό αποτέλεσμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργεί στην κυβέρνηση έναν «ανοιχτό διάδρομο» για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
ΤΩΡΑ, αν αυτό το πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένο ή όχι, αν θα ισχυροποιήσει τη χώρα και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών είναι κάτι για το οποίο θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, στις εθνικές κάλπες του 2027.
ΤΑ περί δημοψηφισμάτων αποτελούν εύκολες και λαϊκιστικές «λύσεις», για να ασκήσει κανείς ανέξοδη αντιπολίτευση.