Ο Τσίπρας έκανε λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής δεν συντάχθηκε με Ισπανία και Πορτογαλία για να πετύχει εξαίρεση από τις αποφάσεις της Ε.Ε. για κοινή γραμμή στα ενεργειακά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραβλέπει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της ακρίβειας είναι εισαγόμενο λόγω της επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας και του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ στο μέτωπο του ηλεκτρικού ρεύματος οι χώρες της Ιβηρικής πέτυχαν εξαίρεση γιατί δεν έχουν διασύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη και δεν μπορούν να μοιραστούν τα οφέλη από την κοινή προσπάθεια, οι ειδικοί λένε ότι η Ισπανία αποτελεί ένα «ενεργειακό νησί».
Στην πράξη, η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα τα έχει πάει καλύτερα από την Ισπανία στα μέτωπα της οικονομίας και του πληθωρισμού. Η χώρα μας εν μέσω πανδημίας πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες αναλογικά μειώσεις της ανεργίας, τον περασμένο Δεκέμβριο η Ισπανία πήρε την αρνητική πρωτιά από την Ελλάδα, ενώ και στην ανάπτυξη η διαφορά υπέρ της εθνικής μας οικονομίας ήταν σημαντική.
Χθες η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός του Μαρτίου θα φτάσει το 9,8%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 35 ετών, ενώ και στη Γερμανία ο δείκτης ξεπέρασε το 7,1%, ρεκόρ από το 1981. Κανείς στην Ισπανία δεν μίλησε για «ακρίβεια Σάντσεθ-Podemos», η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας «El Pais» ανέφερε στο ρεπορτάζ της ότι η εκτίναξη των τιμών σχεδόν σε διψήφια ποσοστά οφείλεται στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία που πυροδότησε ράλι στις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Σκάκι για τρεις
Για το λόγο αυτό, η ισπανική κυβέρνηση έλαβε μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας ύψους 16 δισεκατομμυρίων από τα οποία 6 δισ. είναι άμεσες ενισχύσεις, ενώ από την Παρασκευή θα εφαρμοσθεί έκπτωση 20 λεπτών στα καύσιμα. Τα μέτρα αυτά είναι απολύτως συγκρίσιμα με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, χορήγηση έκτακτου επιδόματος ακρίβειας και μείωση των τιμών των καυσίμων κατά 22 λεπτά με πλαφόν 60 λίτρα μηνιαίως.
Το πρόβλημα είναι κοινό για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, η ακρίβεια είναι μεγάλη σε όλες τις χώρες ανεξάρτητα εάν έχουν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, όπως η Ισπανία, ή κεντροδεξιές, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 75% της αύξησης των τιμών οφείλεται στον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ η «επιτυχημένη» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ διακυβέρνηση Σάντσεθ τον Μάρτιο αντιμετώπισε έναν πρόσθετο μπελά, καθώς απεργούσαν οι μεταφορείς και τα ράφια στα σούπερ μάρκετ άδειασαν. Φανταστείτε να είχε συμβεί στην Ελλάδα τι θα ακούγαμε για τα «ράφια Μητσοτάκη».
Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, καθώς η πληθωριστική φωτιά φουντώνει τόσο από την οικονομική ανάκαμψη που ενισχύθηκε από το τέλος των περιοριστικών μέτρων και την «αποδέσμευση» των αποταμιεύσεων προς την κατανάλωση όσο και από την ελλιπή προσφορά λόγω του πολέμου και της αναζωπύρωσης του κορονοϊού στην Κίνα. Καραντίνα έχει επιβληθεί στην πόλη Σενζέν, που αποτελεί τον ισχυρότερο τεχνολογικό κόμβο της Κίνας, και στη Σαγκάη, το μεγαλύτερο λιμάνι και πολυπληθέστερη μητρόπολη της χώρας.
Η Ελλάδα ορθώς κρατάει εφεδρείες για τη συνέχεια, η αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του Μαΐου θα είναι σημαντική, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει απόθεμα 40 δισεκατομμυρίων ευρώ εάν η κατάσταση επιδεινωθεί στην οικονομία.
Η «ακρίβεια Μητσοτάκη» αποτελεί ένα ακόμη δείγμα λαϊκισμού του Τσίπρα, που την ίδια ώρα εκθειάζει την «ακρίβεια Σάντσεθ-Podemos».