ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, η προαναγγελία μιας συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να «τελειώσει» ο πόλεμος στην Ουκρανία, «που είναι αληθινός κυκεώνας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ξαναμοίρασμα της «τράπουλας» και ενισχύει την άποψη ότι η στρατηγική Τραμπ δεν αναθεωρεί μόνο την εξωτερική πολιτική που ακολούθησαν οι Δημοκρατικοί και ο προκάτοχός του, αλλά αφήνει εκτεθειμένη την Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα τη Γερμανία.
ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι οι αναφορές Τραμπ στον Καναδά, στη Δανία (λόγω Γροιλανδίας), στο Μεξικό και τον Παναμά αφορούν δύο κράτη που είναι ενεργά και από τα πρώτα μέλη του ΝΑΤΟ και άλλα δύο που ανήκουν στο Σύμφωνο του Ρίο, δηλαδή τη συμμαχία των κρατών της κοινής ημισφαιρικής ασφάλειας από τον Αρκτικό μέχρι την Ανταρκτική.
Οπαδοί ψηφιακών συρφετών μίσους
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ Τραμπ να θέσει ζήτημα προσάρτησης περιοχών του πλανήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες και επαναχάραξης των συνόρων έχει εξέχουσα σημασία η τοποθέτηση του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, στον ΑΝΤ1 και τον Ν. Χατζηνικολάου. Ο στρατηγός Φλώρος, ως άριστος γνώστης των γεωστρατηγικών θεμάτων, τόνισε ότι το κύριο μέτωπο ανταγωνισμού των ΗΠΑ μέχρι στιγμής ήταν η Κίνα, τώρα όμως ανοίγουν και άλλες εδαφικές διεκδικήσεις, και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε ενώπιον της προετοιμασίας διεξαγωγής ενός οιονεί Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.
ΜΑΛΙΣΤΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το πρώτο κύριο διακύβευμα μιας τέτοιας σύγκρουσης είναι ο θαλάσσιος διάδρομος μεταξύ Βεριγγείου Πορθμού και Θάλασσας του Μπέρινγκ, πρακτικά το σημείο ένωσης του Ατλαντικού Ωκεανού με τον Ειρηνικό, ένας διάδρομος ο οποίος ήταν κλειστός, τώρα όμως άνοιξε λόγω της κλιματικής κρίσης και στον οποίο τελευταία σημειώνεται αύξηση της ναυσιπλοΐας κατά 25%, με τη Ρωσία να αποκομίζει υψηλά τέλη και την Κίνα να την υποστηρίζει, θέλοντας να ανοίξει τον «Παγωμένο Δρόμο του Μεταξιού». Οπως υπογράμμισε, το δεύτερο διακύβευμα τέτοιων ανταγωνισμών είναι το υπέδαφος του Αρκτικού Πόλου.