Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κύριο αφήγημα του Τσίπρα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» καταρρέει, όταν μάλιστα ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κυβέρνηση ηττημένων. Μεταξύ μας, και τα «κουκιά» δεν βγαίνουν, εάν ο ΣYΡIZA έρθει δεύτερο κόμμα, τότε προκειμένου να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα έπρεπε να συμμαχήσει με το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 (εφόσον εισέλθει στη Βουλή), αλλά και με το ΚΚΕ, κάτι που θεωρείται απίθανο. Επίσης, το σύνθημα για «πολιτική αλλαγή» δεν πείθει όταν ο ΣYΡIZA έχει μείνει ίδιος και απαράλλακτος, ενώ ο Τσίπρας επιστρέφει στην οδό της δημαγωγίας.
Επομένως, αυτό που πρέπει να κάνει ο πρόεδρος του ΣYΡIZA είναι να διαχειριστεί την ήττα του. Μπορεί να απευθύνει πρόσκληση προς τον Ανδρουλάκη για συνεργασία, αλλά την ίδια ώρα καλεί τους πολίτες να του δώσουν πρωτιά έστω και με μία ψήφο όταν γνωρίζει ότι η δεξαμενή της «Κεντροαριστεράς» όπου απευθύνεται είναι κοινή με του Κινήματος Αλλαγής.
Το πλέον κρίσιμο στοιχείο για το κυβερνών κόμμα είναι το πόσο ψηλά θα βρεθεί στην πρώτη κάλπη. Δεν είναι τυχαίο που ο Μητσοτάκης δίνει βαρύτητα σε αυτή την αναμέτρηση, λέγοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση, γνωρίζει ότι εάν η Ν.Δ. βρεθεί κοντά στα όρια της αυτοδυναμίας την πρώτη Κυριακή, τότε θα πετύχει το στόχο στον δεύτερο γύρο. Το διακύβευμα θα είναι σαφές από την πλευρά της κυβέρνησης μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης: «Αυτοδυναμία ή περιπέτειες».
Από την άλλη πλευρά, στην Κουμουνδούρου το μόνο που θα προσπαθήσουν να κάνουν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου είναι να «μαζέψουν» την ήττα, όταν μάλιστα θα έχει μπει στο παιχνίδι και το ΠΑΣΟΚ, που θα θέλει να αλλάξει τις ισορροπίες δυνάμεων με τον ΣYΡIZA στις δεύτερες εκλογές. Η ηγετική ομάδα του ΣYΡIZA ενδιαφέρεται για την παραμονή του Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος και μετά τις εκλογές, ήδη η προεργασία έχει γίνει με τον έλεγχο των κρίσιμων μηχανισμών. Ομως κυβερνητικό αφήγημα δεν υπάρχει από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα διολισθαίνει στο τοξικό ύφος του 2015 για να συσπειρώσει το κομματικό της ακροατήριο.
Τίποτα δεν είναι δωρεάν
Τα στοιχεία για την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο δείχνουν ότι η οικονομία αντέχει παρά τη μεγάλη ενεργειακή κρίση. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και η άνοδος θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν αφαιρούνταν από το τελικό άθροισμα τα ποσά των επιδοτήσεων στο ρεύμα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, διατέθηκαν πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ για να επιδοτηθούν αγορά και πολίτες, δηλαδή σχεδόν το 2% του ΑΕΠ χάθηκε συνολικά από την οικονομία. Στον σύγχρονο κόσμο τίποτα δεν είναι δωρεάν, οι επιδοτήσεις από κάπου πληρώνονται και εν προκειμένω από το ρυθμό ανάπτυξης. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και ο στόχος του Προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,8% φέτος είναι απολύτως εφικτός