Το κυβερνών κόμμα διατηρεί προβάδισμα 18 μονάδων στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας 30,1% έναντι 12% του ΣΥΡΙΖΑ και 11% του ΠΑΣΟΚ. Με την αναγωγή των αναποφάσιστων, η διαφορά μεγαλώνει πάνω από τις 22 μονάδες, το πολιτικό σκηνικό της χώρας που διαμορφώνεται είναι πρωτοφανές.
Ο παραδοσιακός δικομματισμός που χαρακτήριζε τη μάχη της εξουσίας δεν υφίσταται πλέον. Υπάρχει ένα κόμμα εξουσίας, η Ν.Δ., ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται σε χαμηλά επίπεδα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε αθροιστικά μπορούν να προσεγγίζουν τα επίπεδα του πρώτου.
Αντίστοιχα ήταν τα ευρήματα της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου, καταγράφηκε άνοδος της Ν.Δ. κατά μία ποσοστιαία μονάδα, πτώση του ΣΥΡΙΖΑ περίπου δύο μονάδων, με κερδισμένους ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ.
Αποτελεί πλέον κεντρική εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή Κασσελάκη ακολουθεί φθίνουσα πορεία και θα φανεί πώς θα εξελιχθούν όλα αυτά στο δρόμο προς τις εκλογές, όταν μάλιστα επίκεινται κρίσιμες κομματικές συνεδριάσεις, όπου δεν αποκλείεται να έχουμε αποχωρήσεις στελεχών πρώτης γραμμής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της MRB οι πολίτες ρωτήθηκαν για τους χειρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Το 70,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ επιδεινώνεται, ενώ μόνο το 19,5% έκρινε πως μάλλον ή σίγουρα βελτιώνεται.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ειδικά για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 50% απαντά πως η πορεία του κόμματος παραμένει το ίδιο κακή ή χειροτερεύει με τους χειρισμούς Κασσελάκη, ενώ μόνο το 39,4% θεώρησε πως παραμένει ίδια ή βελτιώνεται.
Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει οριακά κέρδη αλλά με την καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ζήτημα χρόνου να περάσει στη δεύτερη θέση. Οπως λένε και ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές, ο Ανδρουλάκης κάνει βήματα σημειωτόν, αλλά μπορεί να προσπεράσει τον Κασσελάκη, που οπισθοχωρεί λόγω της εσωκομματικής εσωστρέφειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανδρώθηκε μέσα από την κρίση και έφτασε στην εξουσία με ακάλυπτες υποσχέσεις που μετατράπηκαν σε σκληρά μνημονιακά μέτρα. Η πορεία του έμοιαζε προδιαγεγραμμένη, όταν η χώρα μπήκε σε τροχιά κανονικότητας και κυρίως ανάπτυξης, κανείς δεν θέλει να ζήσει ξανά τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες.
Ο Μητσοτάκης έχει την απόλυτη ευχέρεια να προχωρήσει τις απαραίτητες αλλαγές για να πετύχουμε την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το ζητάει η κοινωνία.
Η μεταμόρφωση της ΔΕΗ
Το 2019 η ΔΕΗ ήταν μία εταιρία υπό χρεοκοπία. Παραδομένη σε συνδικαλιστικά συμφέροντα, κομματικές διοικήσεις και θηριώδη οικονομικά ελλείμματα. Ο Κωστής Χατζηδάκης, που τότε ήταν υπουργός Ενέργειας, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την εξυγίανση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Εντόπισε ένα στέλεχος της αγοράς με διεθνή εμπειρία, τον Γιώργο Στάσση, και το τοποθέτησε στην ηγεσία της ΔΕΗ. Τέσσερα χρόνια μετά η ΔΕΗ έχει αλλάξει σε όλα τα επίπεδα. Πέτυχε σημαντική κερδοφορία, επένδυσε στην καθαρή ενέργεια, βελτίωσε την εικόνα της εταιρίας στην αγορά και άνοιξε φτερά σε ξένες αγορές. Την περίοδο της ενεργειακής κρίσης επιδότησε τους πελάτες της, όταν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαινε το αντίθετο, οι φορολογούμενοι πλήρωναν τα ελλείμματα της ΔΕΗ, και ταυτόχρονα αντάμειψε τους εργαζομένους με αμοιβές ιδιωτικού ενεργειακού ομίλου. Τώρα η ΔΕΗ έχει αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά της Ρουμανίας μέσω της εξαγοράς της Enel, ενώ μπαίνει δυναμικά και στη λιανική αγορά με την πρόταση αγοράς του δικτύου του Κωτσόβολου. Η μεταμόρφωση είναι ολική και αυτό δεν έγινε με τυχαίο τρόπο.