Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το χρόνο των εκλογών και κατά τη γνώμη μας καλά πράττει, προκειμένου η χώρα να μην μπει σε μία προεκλογική περίοδο πολύμηνης διάρκειας, με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, αλλά και στην παραγωγή κυβερνητικού έργου. Κακά τα ψέματα, η ανακοίνωση της ημερομηνίας για τις κάλπες θα σημάνει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, πολύ απλά «τα μολύβια κάτω». Οι υπουργοί θα ασχολούνται με τις περιφέρειές τους και όχι με τις ευθύνες του χαρτοφυλακίου τους, το νομοθετικό έργο θα χαλαρώσει, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θα θελήσει να μετατρέψει το πολιτικό σκηνικό σε αρένα μέχρι τις κάλπες. Δεν είμαστε συνηθισμένοι στη θεσμική κανονικότητα της τετραετίας, αν για παράδειγμα οι εκλογές γίνουν τον Απρίλιο και ανακοινωθούν εντός του Δεκεμβρίου, τότε επί πέντε μήνες όλοι θα ασχολούνται με τις κάλπες, ενώ κάθε γεγονός θα μπαίνει στον παραμορφωτικό φακό της κομματικής αντιπαράθεσης οδηγώντας σε γενική παράλυση.
Σκάκι για τρεις
Μόνο που όλα αυτά έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Η οικονομία δυστυχώς δεν λειτουργεί ανεξάρτητα από τις ταχύτητες του κυβερνητικού έργου και είναι βέβαιο ότι θα «καθίσει» υπό το βάρος της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, επενδυτές θα βάλουν φρένο στις επιχειρηματικές τους πρωτοβουλίες περιμένοντας τις εξελίξεις, ενώ μοιραία το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο θα αυξηθεί, πάντα η αμφιβολία, ιδίως όταν είναι μακράς διάρκειας, τιμολογείται ακριβά.
Πότε λοιπόν πρέπει να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης την ημερομηνία των εκλογών; Το σώφρον για την οικονομία και τη χώρα θα είναι η ανακοίνωση να γίνει ταυτόχρονα με την προκήρυξη, δηλαδή σε διάστημα 4-5 εβδομάδων πριν από τη διενέργειά τους, ώστε να περιοριστεί ο χρόνος της αβεβαιότητας που δημιουργεί κάθε προεκλογική περίοδος και το κόστος των καθυστερήσεων. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι κατά τα φαινόμενα θα στηθούν και δεύτερες κάλπες, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που σημαίνει ότι συνολικά θα απαιτηθεί ένα «γεμάτο» δίμηνο προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως το πολιτικό πεδίο. Γιατί λοιπόν σε αυτό το δίμηνο να προστεθούν άλλοι πέντε μήνες ακραίας κομματικής αντιπαράθεσης με βαρύ οικονομικό κόστος;
Οσοι δε αγωνιούν και εξανίστανται γιατί ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει από τώρα το χρόνο των εκλογών ας αναλογισθούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αφενός θέλει «κανονικότητα» στις πολιτικές εξελίξεις και αφετέρου δεν θέλει να πληρώσει το κόστος μιας προεκλογικής αντιπαράθεσης πολλών μηνών. Αλλωστε, ο Μητσοτάκης δεν άλλαξε γραμμή, από το 2020 έλεγε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και αυτό θα πράξει. Ενας μήνας νωρίτερα δεν θα αποτελέσει θεσμική εκτροπή, ούτε θα αναστατώσει τη ζωή των ανησυχούντων.