Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αναθεωρήσει την εκτίμησή του για την ανάπτυξη, μένει στον χαμηλό στόχο του 3,1%, αν και η συνήθως επιφυλακτική Κομισιόν ανέβασε την πρόβλεψή της στο 4%. Στο πρώτο τρίμηνο είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%, υψηλά αναμένεται να κυμανθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και στο δεύτερο, ενώ ο τουρισμός αναλαμβάνει τα ηνία για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Η «θέρμανση» της οικονομίας μετά την πολυετή ύφεση των Μνημονίων και της «περήφανης» διαπραγμάτευσης αλλά και την καθίζηση του 2020 λόγω της πανδημίας αποτυπώνεται στην αγορά εργασίας, όπου η απασχόληση αυξάνεται θεαματικά, ενώ η ανεργία βαίνει μειούμενη προς τα επίπεδα του 2010. Ολα αυτά είναι θετικά σημάδια, όπως και η αύξηση των άμεσων επενδύσεων, ενώ οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη κινητοποιώντας ιδιωτικά κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής.
Ασφαλώς παραμένει άγνωστο το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες όταν ο Πούτιν απειλεί την Ευρώπη για «ρωσικό χειμώνα» με πλήρη διακοπή των ροών φυσικών αερίου. Στις 21 Ιουλίου λήγει η δεκαήμερη διακοπή προμήθειας της Ευρώπης με αέριο, λόγω «εργασιών συντήρησης» όπως είναι ο επίσημος λόγος, αλλά αμφίβολο είναι εάν θα ανοίξουν ξανά οι ρωσικές στρόφιγγες.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο Πούτιν δεν θα πραγματοποιήσει την απειλή του, η Ευρώπη είναι ο καλύτερος πελάτης της Μόσχας, καθώς αγοράζει το μισό ρωσικό αέριο σε διπλάσιες τιμές από ό,τι άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία. Η ζημιά για τη ρωσική οικονομία θα είναι τεράστια εάν αποκοπεί από την ευρωπαϊκή αγορά, όταν στους πρώτους 5 μήνες του πολέμου στην Ουκρανία η Μόσχα πέτυχε θηριώδη εμπορικά πλεονάσματα χάρη στις χρυσές πωλήσεις αερίου και πετρελαίου.
Σκάκι για τρεις
Εάν δεν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο και οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία συνεχισθούν έστω και με προβλήματα, τότε και η ελληνική οικονομία θα πάρει μία ανάσα. Ωστόσο, υπάρχει ένας κρυφός κίνδυνος, καθώς η ανάπτυξη συντηρεί τον υψηλό πληθωρισμό, που μπορεί να έχει εισαγόμενα αίτια, αλλά τροφοδοτείται από την κατανάλωση που παραμένει αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.
Μπορεί να είναι νωρίς για εκτιμήσεις, όταν μάλιστα οι οικονομίες της ευρωζώνης δεν αποκλείεται να μπουν σε τροχιά ύφεσης τα επόμενα τρίμηνα εάν κλιμακωθεί η κρίση με τη Ρωσία, όμως οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει να ωθούνται περισσότερο από την παραγωγή και την εξωστρέφεια από την κατανάλωση για να είναι βιώσιμοι και κυρίως να μη φουντώνουν περαιτέρω την ακρίβεια.
Η επιτυχία της Βουλγαρίας για τη «μακεδονική» γλώσσα
Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρέτισαν την έγκριση από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας της ευρωπαϊκής πρότασης για το συμβιβασμό των Σκοπίων με τη Σόφια. Η συμφωνία προβλέπει την αλλαγή του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας για να αναγνωρισθεί η βουλγαρική μειονότητα, ενώ σημείο-κλειδί αποτέλεσε το γεγονός ότι η πρόταση δεν απαιτεί από τη Βουλγαρία να αναγνωρίσει τη «μακεδονική» γλώσσα. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τη Σόφια, η κυρίαρχη διάλεκτος των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας είναι βουλγαρική, για αυτό δεν την αναγνωρίζουν ως «μακεδονική».
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο βόρειων γειτόνων μας δείχνει τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που υπήρχαν αλλά δεν αξιοποιήθηκαν κατά την εσπευσμένη, από την κυβέρνηση Τσίπρα, υπογραφή της αντίστοιχης συμφωνίας των Πρεσπών. Οι Βούλγαροι δεν αναγνώρισαν μακεδονική γλώσσα και τα Σκόπια αποδέχθηκαν αυτό το αίτημα προκειμένου να ξεκινήσει η ενταξιακή τους πορεία, σε αντίθεση με εμάς που βιαστήκαμε να κλείσουμε το θέμα χωρίς να θέσουμε αντίστοιχο θέμα. Η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει αναγνωρίσει τη «μακεδονική» γλώσσα, αν και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η διάλεκτος που ομιλείται από τους Σκοπιανούς δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη Μακεδονία, αλλά είναι μία παραλλαγή της βουλγαρικής.