Ο πρώτος εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του με τη στρατηγική της κυβέρνησης και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, με αιχμές το γάμο των ομοφύλων και τα εθνικά θέματα, ενώ επέμεινε στον ιδεολογικό προσανατολισμό της Ν.Δ. «Η Ν.Δ. είχε πάντα πόρτες ανοιχτές, αλλά όχι ιδεολογικά αφύλαχτες. Αλλο η διεύρυνση, άλλο η μετάλλαξη», υποστήριξε, καταθέτοντας την άποψή του.
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ο Κώστας Καραμανλής, παρότι εστίασε στα εθνικά θέματα και τις αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, μίλησε επίσης για άκριτη υιοθέτηση επιλογών που θίγουν ταυτοτικά ζητήματα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «απόλυτος σεβασμός στην ελευθερία επιλογών και τρόπου ζωής, ναι. Οχι, όμως, αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού, στο όνομα του οποίου θίγονται δικαιώματα και ευαισθησίες των ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, το θεσμό της οικογένειας, τη θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια».
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι το ζήτημα της διαφωνίας δεν είναι μόνο ιδεολογικό, πολιτικό, καθώς και η αντίληψη περί αποϊδεολογικοποίησης, σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά, που έκανε τη διαπίστωση ότι «όσο η Ευρώπη στρίβει δεξιά, ορισμένοι αναζητούν τους ανεμόμυλους του φαντασιακού Κέντρου». Και διερωτήθηκε μεταξύ άλλων: «Πώς λέμε ότι τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν χρώμα; Ο γάμος ομοφύλων για την Αριστερά είναι μια χαρά, για εμάς είναι πρόβλημα».
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ο ιδεολογικός προσανατολισμός της κυβέρνησης με βάση τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες της παράταξης αποτελεί ένα βασικό ζήτημα. Οπως είναι επίσης αληθές ότι, για παράδειγμα, ο νόμος για το γάμο των ομοφύλων κόστισε εκλογικά στη Ν.Δ. και αυτό το έχει αναγνωρίσει και ο πρωθυπουργός.
ΟΜΩΣ ΜΙΑ μεγάλη παράταξη, όπως η Νέα Δημοκρατία, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας σε ολόκληρη την ιστορία της Μεταπολίτευσης, αλλά και σήμερα, θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ιδεολογικές, πολιτικές τάσεις που ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες της. Και το Κέντρο και την Κεντροδεξιά και τη Δεξιά. Δεν πρέπει να αγνοεί κανείς τη σημασία των μετακινήσεων ψηφοφόρων δεξιότερα της Ν.Δ., αλλά και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραδοσιακά τις εκλογές τις κερδίζει όποιος καταφέρνει να πάρει το Κέντρο.