Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, που παρά τα όσα θετικά έκανε και σε εξαιρετικά κρίσιμες φάσεις, όπως η διαχείριση του κορονοϊού, η δημιουργία σχεδόν 17 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, μάλλον δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από την κατάρα ότι ήταν ο άνθρωπος που όχι μόνο δεν κατάφερε να αποκωδικοποιήσει σωστά τα προσωπικά μηνύματα που του έστελνε η βιολογία αλλά ότι, εν τέλει, ήταν αυτός που έστρωσε τον δρόμο στον Τραμπ για τη θριαμβευτική επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.
Δεν έφταιγε μόνο η ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού, που τελικά δεν κατάφερε να ελέγξει, ούτε και η έκρηξη του Μεταναστευτικού, ούτε και η αποτυχημένη προσπάθεια απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν που άφησε πίσω της 13 Αμερικανούς νεκρούς, που φούσκωσαν τα προεκλογικά πανιά του αντιπάλου του.
«Η Δημοκρατία επικράτησε», είχε πει λίγες ημέρες μετά την εισβολή και την απομάκρυνση της τραμπικής αγέλης από το Καπιτώλιο. Και ακολούθησαν πολλά και δημιουργικά. Πακέτο για την αποκατάσταση δημόσιων υποδομών 1,2 τρισ. δολαρίων, ο νόμος «Chips and Science», με 52 δισ. δολάρια στην εγχώρια αγορά για την κατασκευή τσιπ υπολογιστών στοχεύοντας στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού που απέβλεπε στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Η μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Ηταν η πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα που ψηφίστηκε ποτέ. Υπέγραψε, επίσης, την πιο σοβαρή ομοσπονδιακή νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων των τελευταίων 30 ετών.
Η εικόνα, όμως, της δημόσιας παρακμής, η δυσαρμονική του σχέση με τον χρόνο και τις βιολογικές συνέπειές του και η έλλειψη επαφής με τη γλώσσα των ψηφοφόρων ήταν καταστροφικά. Αυτά έστρωσαν το χαλί στον σημερινό πρόεδρο. Ο Μπάιντεν θα μείνει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που έσωσε τις ΗΠΑ (και τον κόσμο) από τον Τραμπ και μετά τα τύλιξε όλα σε συσκευασία δώρου και του τα προσέφερε…