Ακόμα ένα «θέμα αρχής» και μια «προγραμματική δέσμευση» γίνονται προσάναμμα στη φωτιά του αμοραλιστικού τακτικισμού, που έχει ανάψει στη Χ. Τρικούπη, προκαλώντας ήδη νέους εσωκομματικούς τριγμούς. Καθώς, όπως φαίνεται, δεν είναι «όλοι ίδιοι» στην ευκολία των «Οβιδιακών Μεταμορφώσεων». Ούτε πρόθυμοι να θυσιάσουν ταυτοτικά θέματα στο βωμό του τακτικισμού.
Είναι απολύτως κατανοητή και θεμιτή η προσπάθεια του Ν. Ανδρουλάκη να εκμεταλλευτεί την πολιτική ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και να κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση. Το μέγα ερώτημα που αφορά τελικά την ίδια τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ είναι αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Πόσω μάλλον, όταν αυτά τα μέσα (τακτικισμός, αρνητισμός, «όχι σε όλα», ισοπέδωση, και τυχοδιωκτισμός), απειλούν να δημιουργήσουν ανεξίτηλες ουλές στο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.
Είναι απολύτως κατανοητό επίσης, ότι ο Ν. Ανδρουλάκης για να δημιουργήσει έναν, έστω υποσχόμενο στο απώτερο μέλλον, πόλο χρειάζεται ένα «αντι»-μέτωπο. Και εν προκειμένω το «αντι κυβερνητικό» και «αντι-Μητσοτακικό» μέτωπο, είναι το πλέον προφανές και εύκολο. Εως εδώ όλα μπορεί να μη δικαιολογούνται, αλλά εξηγούνται. Ομως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διεισδύει όλο και πιο βαθιά στο χώρο του ανεξήγητου. Αντιγράφει τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και τον ακατέργαστο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που τον έχει οδηγήσει στην πολιτική εξάτμιση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει – Ζήτω ο ΣΥΡΙΖΑ!», μπορεί να είναι αφήγημα ενός κόμματος με θεσμική παράδοση και κουλτούρα συναινέσεων στα μεγάλα και τα σημαντικά; Προφανώς όχι. Και στο κάτω κάτω αυτόν τον ρόλο του ανεύθυνου δημεγέρτη, ο Α. Τσίπρας τον έπαιζε πιο χαρισματικά από τον Ν. Ανδρουλάκη. Αλλο είναι το τερέν στο οποίο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάρει τη ρεβάνς της λεηλασίας του από το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ: Είναι το τερέν της σοβαρότητας και της θεσμικής υπευθυνότητας, οι οποίες παράγουν συγκεκριμένες προτάσεις και δημιουργούν εναλλακτικές στις αστοχίες της κυβέρνησης.
Η «επιχειρηματολογία» του Ν. Ανδρουλάκη για την καταψήφιση των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι εξαιρετικά ασθενής. Ξεκίνησε από την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, μέχρι να την καταρρίψει ο πέραν κάθε υποψίας συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος. Και διολίσθησε στο ελάχιστα τεκμηριωμένο και σοβαρό «θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση», χωρίς να εξηγεί αυτό που π.χ. δυσκολεύεται να καταλάβει και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Γιαννακοπούλου, όπως και άλλοι βουλευτές. Για να καταλήξει χθες στο ακόμα πιο διάτρητο, περί μη ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων και στην ασάφεια για ανεπαρκή «ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια». Το μόνο που στέκει απ’ όλα αυτά είναι τα «γεωγραφικά κριτήρια. Παρ’ ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης ισχυροποιείται καταφανώς, μπορεί να συζητηθεί η γεωγραφική κατανομή των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Αλλωστε ο Κ. Πιερακάκης έχει δηλώσει ανοιχτός σε τροποποιήσεις. Τα υπόλοιπα είναι στον αέρα: 1. Το 70% των άρθρων του νομοσχεδίου αφορά την ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ 2. Η οικονομική ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων από τον κρατικό προϋπολογισμό (133 εκατ.), από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (201 εκατ.), τα 125 εκατ. για σίτιση και στέγαση (2023) και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ (279 εκατ.), το Ταμείο Ανάκαμψης (475 εκατ. ) και τα ΣΔΙΤ αθροίζουν 1 δισ. 3. Δεν δίνεται απάντηση γιατί η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα στον κόσμο χωρίς μη κρατικά πανεπιστήμια και γιατί το ίδιο πτυχίο από την Κύπρο ή τη Βουλγαρία (με δίδακτρα) είναι αποδεκτό και δεν είναι αποδεκτό ένα πτυχίο από ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, που ιδρύεται με τα πιο αυστηρά κριτήρια στην Ευρώπη. 4. Γιατί να συνεχίζεται η «εκπαιδευτική μετανάστευση»-αιμορραγία και να μην προσελκυθούν ξένοι φοιτητές στην Ελλάδα.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου είναι ανοικτή ακόμα και μέχρι την ψήφισή του υπάρχει χρόνος για σύνεση και θεσμική συνέπεια. Το τελευταίο πάντως που θα περίμενε κανείς, είναι τώρα που αποκαθηλώνεται ο «Τσιπρισμός» ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Ανδρουλάκης να θέλει να γίνει Τσίπρας.
ΑΙΧΜΗ
Η ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΞΕΠΕΣΜΟΥ
Ηττα-αποκαθήλωση Τσίπρα, ήττα Κασσελάκη που δεν πήρε λευκή επιταγή, ήττα Γεροβασίλη, η οποία χρησιμοποιήθηκε σαν «αναλώσιμη» και ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος οδεύει προς τις ευρωεκλογές, ως πρόβατο επί σφαγή και νίκη των τέκνων-«Βρούτων», που αποδείχθηκαν πιο κυνικοί και από τον Α. Τσίπρα. Αυτά ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα ενός Συνεδρίου, το οποίο κανείς δεν κατάλαβε τελικά, γιατί έγινε…
Σκάκι για τρεις
Είχε όμως μια σημαντική συνεισφορά, αποκαλύπτοντας, σε ζωντανή μετάδοση που η ντροπή ανάγκασε τη διακοπή της, την αισθητική, τον πολιτισμό, την αγωγή και την ποιότητα των συνέδρων. Δηλαδή του ενεργού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που κυβέρνησε, κούνησε το δάκτυλο, πήρε όποιες ρεβάνς μπορούσε να πάρει και ηθικολόγησε με περισσή χυδαιότητα.
Από πού να ξεκινήσει κανείς, απ’ όσα άθλια έγιναν στην αρένα του Ταε Κβο Ντο; Από τα γιουχαΐσματα; Από τις «ψιλές» που έπεσαν μεταξύ δημοκρατών – δικαιωματιστών; Από τα «γαλλικά» που αντάλλαξαν «σύντροφοι»; Από την πασαρέλα δυσανεξίας στη διαφορετική άποψη που στήθηκε; Από τον σύζυγο του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος μπήκε γρήγορα στο «νόημα» του «αγώνα» και αποδοκίμαζε ή επικροτούσε με ασυγκράτητο φανατισμό; Ή από τους «συνειδητοποιημένους κι ευαίσθητους αγωνιστές», οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους έκαναν τους χούλιγκαν των οργανωμένων θυρών να αισθάνονται παιδιά του κατηχητικού; Από τις πεζοδρομιακές ύβρεις που άκουσε η Ο. Γεροβασίλη; Ή από το επικό, «πάμε Στέφανε να τελειώσουμε με τους συριζαίους»;
Στο προεδρείο ο Π. Ρήγας πάσχιζε να επικρατήσει κάποιος στοιχειώδης πολιτισμός, να σώζονταν έστω τα προσχήματα. Κι όταν απέτυχε, «έπεσε το μαύρο του ΣΥΡΙΖΑ» στη ζωντανή αναμετάδοση του Συνεδρίου. Ποιος μπορεί να βρει διαφορές από το «μαύρο της ΕΡΤ»; Οι σύνεδροι-«παρατράγουδα» που έγιναν viral στα social media, ήταν ίσως η «χαριτωμένη» εκδοχή του αισθητικού και ηθικού ξεπεσμού ενός κόμματος, που είχε κι έχει το θράσος να θεωρείται ο συνεχιστής της ιστορίας του Η. Ηλιού, του Μπ. Δρακόπουλου, του Λ, Κύρκου, του Μ. Αναγνωστάκη και του Μ. Παπαγιαννάκη.
Κι, όμως, αυτοί οι απαίδευτοι ασχημονούντες ήταν οι υπουργοί, οι γραμματείς, οι διευθυντές οργανισμών και οι μετακλητοί του νοσηρού καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Βαθιά ποτισμένοι από τον αριβισμό του Α. Τσίπρα, την τοξικότητα του Π. Πολάκη και το ρεβανσισμό του Ν. Παππά.
Το ότι η χώρα βγήκε από τη διακυβέρνησή τους «μόνο» με ένα αβάσταχτο Μνημόνιο κι έναν διαβρωτικό διχασμό είναι ένα θαύμα!
Κάποιοι βιάζονται…
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η Ν.Δ. μπαίνει σε προεκλογική διάταξη εν όψει των ευρωεκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και ο χθεσινές αλλαγές στις Γραμματείες της Ν.Δ., που έγιναν με απόφαση του Κ. Μητσοτάκη. Και με στόχο τη μεγιστοποίηση της εκλογικής ετοιμότητας της Ν.Δ. για την ευρωκάλπη, η οποία ούτως ή άλλως θα φέρει «μηνύματα». Το περίεργο είναι ότι, όπως μαθαίνω, υπουργοί και τέως υπουργοί σπεύδουν ήδη στο παρακάτω. Εχουν αρχίσει τις «διεκδικήσεις» εν όψει του ανασχηματισμού, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει τις ευρωεκλογές. Υπάρχουν τουλάχιστον τρία υπουργεία, τα οποία είναι περιζήτητα από νυν και τέως υπουργούς και για τα οποία υπάρχει πρόωρος συνωστισμός. Γεγονός που, όπως μαθαίνω, παίζει με τα νεύρα του Κ. Μητσοτάκη…
ΑΠΟΡΙΕΣ -1
Το «κάρμα is a bitch» γράφτηκε για τον «μια στα 100 χρόνια»; Υπήρχε πιο άδοξο τέλος για τον Α. Τσίπρα;
ΑΠΟΡΙΕΣ -2
Οταν και ο… Ευ. Αντώναρος «αδειάζει» τον «ευεργέτη» του, πόσο προδομένος πρέπει να αισθάνεται ο «ευεργέτης»;
ΑΠΟΡΙΕΣ -3
Στο γάμο των ομόφυλων διαφοροποιήθηκαν 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στο «όχι» για τα μη κρατικά πανεπιστήμια πόσοι θα διαφοροποιηθούν;