Το ότι είναι προφανές δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολο. Καθώς, από τη μία, ο Ν. Ανδρουλάκης δεν κρύβει -δοθείσης της ευκαιρίας- τον αντι-μητσοτακισμό του και, από την άλλη, η πολιτική δομή του, αν και… σημιτογενής, προσιδιάζει περισσότερο στην παλαιοπασοκική αντίληψη του «αντιδεξιού». Δεν είναι λίγες οι φορές που, όταν τον ακούς, δεν είσαι βέβαιος αν μιλάει ο Ν. Ανδρουλάκης ή ο Α. Τσίπρας πριν πάθει πολιτική αφωνία.
Αυτή η τακτική μπορεί εν μέρει να υπηρετεί την επιδίωξη της περαιτέρω αφαίμαξης του φυλλορροούντος ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά κι αυτή η δεξαμενή έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα και τη διεκδικούν τουλάχιστον 4 κόμματα (ΚΚΕ, «Ομπρέλα» και «6+6», Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25). Τα οποία έχουν ισχυρότερα αριστερά διαπιστευτήρια από το ΠΑΣΟΚ. Αλλά είναι μία τακτική. Κοντόφθαλμα εκλογική, αλλά είναι μία τακτική. Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ μοιάζει περισσότερο πιθανό, έστω και με ρυθμό χελώνας, να γίνει το δεύτερο κόμμα.
Αυτός ο στόχος όμως προφανέστατα δεν αρκεί για κάτι μεγαλύτερο από πανηγυρισμούς (τύπου δημοτικών εκλογών) σε έναν πεπερασμένο πολιτικό μικρόκοσμο. Ακόμα κι αν φτάσει στο 18% ή στο 20%, ουσιαστικά είναι ένας μικρόκοσμος ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κυβερνητική πρόταση απέναντι σε ένα κόμμα που κινείται με άνεση μεταξύ του 35% και του 40%, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Μεγαλύτερος αντίπαλος του Ν. Ανδρουλάκη να γίνει κάτι παραπάνω από αρχηγός της αξιωματικής αντίληψης είναι η εκλογική του βάση. Η οποία στην πλειοψηφία της παραμένει κεντρώα, μεταρρυθμιστική και υπέρ της κανονικότητας. Παραμένει, δηλαδή, απέναντι στη «λογική ΣΥΡΙΖΑ», η οποία είτε με Τσίπρα είτε με Κασσελάκη παραμένει ίδια. Λαϊκιστική, διχαστική, αντιμεταρρυθμιστική και αρνητική σε όλα.
Οι μέχρι στιγμής κινήσεις του Ν. Ανδρουλάκη δείχνουν να βλέπει το «εκλογικό τυρί», αλλά να χάνει την «πολιτική φάκα». Βλέπει, έστω και αργά, να φουσκώνουν τα δημοσκοπικά ποσοστά του, αλλά δεν βλέπει ότι μεγάλο μέρος της βάσης του δεν θέλει έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του δείχνουν να αποφεύγουν στρατηγικές συνεργασίας με κάποιο από τα κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν διστάζουν -σχεδόν άνευ όρων- να υποκύπτουν σε τακτικές συνεργασίες, και μάλιστα σε θέματα μείζονος σημασίας. Η συζήτηση π.χ. για την Προανακριτική για τα Τέμπη ήταν εξόχως χαρακτηριστική. ίδια λογική, ίδια επιχειρηματολογία, ίδια αντιθεσμική συμπεριφορά. Οπως και η σχεδόν απόλυτη σύμπτωση στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Την ίδια ώρα, όσοι έσπρωξαν το ΠΑΣΟΚ από το 8% στο 11,5% και τώρα -δημοσκοπικά- το ανεβάζουν πέριξ του 15%, είναι πολίτες οι οποίοι έχουν διαγράψει από τις επιλογές τους τον ΣΥΡΙΖΑ, νιώθουν πιο κοντά στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν θέλουν ανεξέλεγκτη την κυβέρνησή του. Την ίδια ώρα μέσα στο 41% της Ν.Δ. βρίσκονται αρκετοί οι οποίο ψήφισαν Ν.Δ. για να μη γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι απολύτως ικανοποιημένοι με το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ.
Χρειάζεται στόφα μεγάλου ηγέτη για να μπορέσει κανείς να πετύχει με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Και μέχρι στιγμής ο Ν. Ανδρουλάκης δεν δείχνει ότι την έχει. Ενώ δείχνει να καθορίζεται από εσωτερικές εμμονές και αντιπάθειες, οι οποίες ποτέ δεν βγάζουν σε καλό.
ΑΙΧΜΗ
Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΥΦΥΪΑ» ΚΑΙ Η… ΕΥΦΥΪΑ
Oι εκλογές των social media στη Γερμανία
Η αλήθεια είναι ότι η αδύναμη επιχειρηματολογία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν και… Pummaro για να γίνει πιο εύπεπτη. Κατά τούτο το έχει το δίκιο του ο Στ. Κασσελάκης, αν και, όταν το είπε, ήταν φανερό πως το είπε για να χλευάσει και να απαξιώσει τους συντρόφους του.
Η Σία Αναγνωστοπούλου, για παράδειγμα, τις προάλλες, απαντώντας σε μία ακόμα εχθροπαθή ανάρτηση του Στ. Κασσελάκη, αντί να πει π.χ. ότι η ανάρτησή του ήταν μια «ανοησία» ή, έστω, ένας «εξυπνακισμός» του συρμού, επέλεξε να πει ότι η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ… «έχει έλλειψη αριστερής ευφυΐας»! Οχι αριστερής κουλτούρας ή αριστερής αντίληψης ή αριστερής παιδείας, αλλά έλλειψη «αριστερής ευφυΐας». Μάθαμε, έτσι, ότι υπάρχει «αριστερή», «δεξιά», «αναρχική», «κεντρώα» κ.λπ. ευφυΐα. Η επιστήμη έχει κάνει ένα τεράστιο λάθος μετρώντας την ευφυΐα χωρίς να διακρίνει το πολιτικό πρόσημό της. Και οι κοινοί θνητοί νόμιζαν ως τώρα ότι η ευφυΐα δεν είναι μία, αλλά είναι περίπου όσες και τα κόμματα που υπάρχουν στον ευρύ πολιτικό χάρτη. Μάλιστα.
Θα με βασάνιζε περισσότερο η οξυδερκής επισήμανση της κ. Αναγνωστοπούλου, η οποία λίγες γραμμές παρακάτω -στην ίδια δήλωση-, αναφερόμενη στον Π. Πολάκη και άλλους συντρόφους που χώρισαν οι δρόμοι τους, δεν έκανε λόγο για «έλλειψη στοιχειώδους ευφυΐας». Σκέτης ευφυΐας.
Ο βερμπαλισμός ανέκαθεν ήταν στοιχείο του αριστερού λόγου. Και πάντα ήταν τόσο περισσότερος όσο λιγότερο στοιχειοθετημένος και συμπαγής ήταν.
Ο γάμος των ομοφύλων -1
Είναι γνωστή η δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη έως το τέλος της τετραετίας να νομοθετήσει το γάμο των ομοφυλοφίλων, που εμπεριέχει και τη δυνατότητα τεκνοθεσίας. Οπως είναι γνωστό πως ό,τι εξαγγέλλει ο Κ. Μητσοτάκης το υλοποιεί. Ξαφνικά όμως το θέμα «σήκωσε σκόνη» μέσα στη Ν.Δ. Με αποτέλεσμα όχι μόνο τις αντιδράσεις βουλευτών αλλά και τις διαφοροποιήσεις ενός πρώην πρωθυπουργού, όπως ο Α. Σαμαράς, ή ενός κορυφαίου υπουργού, όπως ο Μ. Βορίδης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έπρεπε να επισπευστεί η νομοθέτηση της δέσμευσης, γιατί εμφανίστηκε ο Στ. Κασσελάκης, που συστήθηκε ως σύζυγος του Τάιλερ, διεκδικώντας τη μερίδα του λέοντος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η οποία δεν είναι κοινωνικά και εκλογικά αμελητέα…
Ο γάμος των ομοφύλων -2
…Επισπεύδοντες λέγεται ότι εμφανίστηκαν συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι δεν έχουν κρύψει την ομοφυλοφιλική ταυτότητά τους. Κι ενώ το θέμα είχε πάρει τη σειρά του για πιο εύθετο χρόνο, αποσυνδεδεμένο από την ατζέντα Κασσελάκη, λέγεται ότι άρχισαν να τίθενται κάποιου είδους βέτο απ’ όσους φοβήθηκαν ότι χάνεται το τρένο της συγκυρίας.
Η δράση φέρνει αντίδραση κι έτσι υπήρξαν τα δημόσια βέτο του Α. Σαμαρά και του Μ. Βορίδη. Ομως η αναστάτωση που δημιουργήθηκε μάλλον εικονική και ανυπόστατη είναι. Καθώς ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του. Η νομοθέτηση θα γίνει σε πιο ουδέτερο χρόνο και η ψήφος των βουλευτών της Ν.Δ. θα είναι κατά συνείδηση…
ΑΠΟΡΙΕΣ -1
Πέραν των εντυπώσεων, η παρέμβαση του Α. Σαμαρά για την επικείμενη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη-Τ. Ερντογάν δυσκολεύει ή ενισχύει τον πρωθυπουργό;
ΑΠΟΡΙΑ -2
Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει και σπίτια, όπως δείχνουν οι αποχωρήσεις της ανιψιάς του Α. Τσίπρα και του γιου του Π. Ρήγα από τη Ν. ΣΥΡΙΖΑ;