Η άνοδος του AfD συνδυάζεται με την πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού του Ο. Σολτς, με τους Φιλελεύθερους που συμμετέχουν σε αυτόν κυριολεκτικά να καταβαραθρώνονται και με τα ποσοστά που παίρνουν, στη δημοσκόπηση των Insa-Meinungstrend για την «Bild», δεν μπαίνουν στη Γερμανική Βουλή. Η αναβίωση του ναζισμού στη Γερμανία, εκτός από τους εφιάλτες που ξυπνάει, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Ε.Ε. δεδομένης της ρωσόφιλης προσήλωσής του. Μόνο ισχυρό ανάχωμα μπροστά σε αυτόν τον επελαύνοντα εφιάλτη είναι οι Χριστιανοδημοκράτες. Δεν είναι ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς ούτε οι Πράσινοι, οι οποίοι αμφότεροι υποχωρούν. Το αριστερό κόμμα Die Linke βλέπει με τα κιάλια το 5%, που είναι το όριο εισόδου στην Μπούντεσταγκ, και βρίσκεται σε διαδικασία πολιτικής εξαέρωσης.
Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη των γερμανικών εκλογών είναι το κόμμα της Ζάρα Βάγκενκνεχτ, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από μόλις 7 μήνες, και συναγωνίζεται περίπου στα ίσια τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, κόμματα με ρίζες στη Γερμανία. Εχουν χρησιμοποιηθεί αρκετοί χαρακτηρισμοί για να περιγράψουν αυτό το νέο κόμμα. Ο επικρατέστερος, μάλλον, είναι «λαϊκιστικό αριστερό κόμμα», αλλά δεν είναι ακριβής. Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ ήταν κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Die Linke και έφυγε. Ηταν σαν να λέμε ο Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ Γερμανίας. Εξ ου και το συνθετικό «αριστερό κόμμα». Ομως, πόσο αριστερό-με την τρέχουσα έννοια- είναι ένα κόμμα με σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής του και με σημαίες του την έντονη αντίθεσή του στη woke ατζέντα, την κάθετη διαφωνία με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αναθεωρητισμό του Πούτιν -και κυρίως είναι με πάθος κατά του Μεταναστευτικού; Καθόλου! Καθώς παραβιάζει και τις τρεις κόκκινες γραμμές της σημερινής, αλλά αναχρονιστικής Αριστεράς.
Κι όμως αυτό το περίεργο και νέο μίγμα πολιτικής που δημιούργησε το πρώην στέλεχος του Die Linke βρίσκει έδαφος. Και μάλιστα σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς τον σύντομο βίο του. Κι όμως, αν κάποιος κοιτάξει ψυχρά και αποστασιοποιημένα την ατζέντα του νέου κόμματος, θα διαπιστώσει ότι δεν χωράει στην κλασική κλίμακα Δεξιά-Κέντρο-Αριστερά. Εχει πάρει στοιχεία απ’ όλη αυτή την κλίμακα και έχει επικεντρωθεί σε τρία πραγματικά και μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης Ευρώπης: Το Μεταναστευτικό, που τείνει να γίνει και το φράγμα στον επιθετικό ισλαμισμό, τον πόλεμο του Πούτιν που άνοιξε τις πύλες της κολάσεως του αναθεωρητισμού και τη woke ατζέντα, η οποία γίνεται όλο και πιο επιθετική απέναντι σε όσες και όσους δεν την υιοθετούν.
Πιθανώς το BSW να είναι το κόμμα που μπορεί να «τρεντάρει» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες επικρατεί απογοήτευση από τα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία έχουν απογοητεύσει, αποδεικνύοντας την ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν-μαζί με την ακρίβεια-τρία από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα.
ΑΙΧΜΗ
ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΠΙΟ «ΣΥΝΤΟΜΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ»;
Η «διαγραφή Πολάκη» μπορεί να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, αλλά είναι η πιο σύντομη διαγραφή στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Η προηγούμενη πιο σύντομη διαγραφή ήταν του Π. Κουρουμπλή, η οποία διήρκεσε τουλάχιστον περίπου 10 μήνες (16/12/2021-3/10/2022). Η «διαγραφή Πολάκη» δεν πρόλαβε να…σαραντίσει. Διήρκεσε μόλις ..39 μέρες. Τόσες μέρες χρειάστηκε ο Στ. Κασσελάκης, μέχρι να πέσει στα πόδια του ιδρυτή του πολακισμού, αφού προηγουμένως του έκανε όλα τα χατίρια, με κορυφαίο τη διαγραφή της Α. Λινού, η οποία καταδικάστηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πριν δικαστεί από τη Δικαιοσύνη για τα ποινικά αδικήματα που της καταλόγισε ο «αψύς Κλουζό» του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κίνηση του Στ. Κασσελάκη προδίδει φόβο για τη θέση του και αποτελεί ομολογία αδυναμίας να αντιμετωπίσει μόνος του την πιθανή αμφισβήτησή του. Χρειάζεται τον Π. Πολάκη και τα «κουκιά» του.
Από την πλευρά του, ο Π. Πολάκης εμφανίστηκε πάλι «βαρύς». Οχι μόνο δεν πανηγύρισε, αλλά με σκοτεινό ύφος, στο περιστύλιο της Βουλής, δήλωσε κοφτά ότι «ισχύουν απολύτως» όσα έχει γράψει στα μεταμεσονύχτια ξεσπάσματά του στο FB.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Τι ακριβώς ισχύει, όμως; Ο Π. Πολάκης έχει μιλήσει για «αλλαγές στην ηγεσία» και όχι για «αλλαγή ηγεσίας». Δηλαδή, αν ο πρόεδρος έκανε προσθαφαιρέσεις στην ηγετική του ομάδα, θα μπορούσαν να είναι όλα ωραία και καλά, με τον «αψύ» σε πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον «αδύναμο» Στ. Κασσελάκη.
Δεν είναι σαφές πού ακριβώς το πάει ο Π. Πολάκης. Είτε θα επιμείνει σε πρόταση μομφής, εφόσον επιμείνει στην ουσιαστική κριτική που ασκεί στον Στ. Κασσελάκη, είτε για μία ακόμα φορά θα κάνει κυβίστηση, αποδεικνύοντας ότι συμμετείχε σε ένα στημένο κόλπο.
Οι τελευταίες πινελιές εν όψει ΔΕΘ
Μόλις τρεις μέρες πριν από τη ΔΕΘ και η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη ακόμα γράφεται, καθώς, όπως λένε οι πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να εξαντλήσει τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε., ώστε να εμπλουτιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το φετινό καλάθι. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν αλλάζουν η φιλοσοφία και το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη, αλλά επιχειρείται μέχρι την τελευταία στιγμή να διευρυνθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Κάπως έτσι π.χ. προέκυψαν και τα πρόσθετα κονδύλια για την αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Ισως σε αυτές τις προσπάθειες να κρύβεται και η όποια «έκπληξη» μπορεί να υπάρξει στην ομιλία του πρωθυπουργού…
Η MRB προβληματίζει το Μαξίμου
Η δημοσκόπηση της MRB για το OPΕN προκάλεσε προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είναι η πρώτη έρευνα που έγινε μετά την επιστροφή της πλειοψηφίας των αδειούχων από τις καλοκαιρινές διακοπές. Η καθήλωση της Ν.Δ. πέριξ του ποσοστού των ευρωεκλογών (27%-28%), παρά το «κόλλημα» του ΠΑΣΟΚ στο 13% και την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κατά 4 μονάδες από τις ευρωεκλογές, παλεύοντας για το 8% και την τρίτη θέση, με τον Κ. Βελόπουλο και το ΚΚΕ να τον πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής, δεν δείχνει την ανάκαμψη που περίμεναν κάποιοι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Βέβαια, είναι οι ίδιοι που θεωρούν ότι η Ν.Δ. κακώς αντιμετώπισε το 28% των ευρωεκλογών ως μεγάλη ήττα ή που πιστεύουν ότι μέρος της ευθύνης την έχουν οι πολίτες, που δεν καταλαβαίνουν το έργο της κυβέρνησης. Οι πιο ρεαλιστές δεν εξεπλάγησαν από τα ευρήματα της MRB, όσο κι αν κι αυτοί βλέπουν ως πρόβλημα να αρχίσει να παγιώνεται το ποσοστό της Ν.Δ. έχοντας μπροστά το 2…
ΑΠΟΡΙΕΣ-1
Αληθεύει ότι κηρύχθηκε άγονος ο χθεσινός διαγωνισμός, με αφορμή τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, για το ποιος/α φέρνει πιο πολύ στον Α. Παπανδρέου;
ΑΠΟΡΙΕΣ-2
Δηλαδή, ο Στ. Κασσελάκης, εκτός από τα …φώτα, αλλάζει και το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ;