Οι ενδείξεις για τη δράση οργανωμένου κυκλώματος εμπρηστών που μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική πληθαίνουν. Οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής που έχουν ξεκινήσει τις έρευνες δηλώνουν ότι η φωτιά στην Πεντέλη ξεκίνησε κυριολεκτικώς στη «μέση του πουθενά».
Επίσης, βίντεο που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς αποτύπωσαν τη δράση ενός επίδοξου εμπρηστή στα Σπάτα, ενώ αποκάλυψαν ότι στην περιοχή της Πεντέλης σημειώθηκαν περίεργες εκρήξεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα πύρινα μέτωπα.
Στη Δαδιά του ακριτικού Εβρου η φωτιά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ξεκίνησε με τρία διαφορετικά μέτωπα, με αποτέλεσμα να πάρει γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Τώρα το πανέμορφο εθνικό πάρκο με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή.
Στα Βατερά της Λέσβου η μεγάλη πυρκαγιά είχε ως επίκεντρο μία δύσβατη δασική περιοχή, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα δυτικά του νησιού. Και για αυτή την περίπτωση η Πυροσβεστική ερευνά το ενδεχόμενο εμπρησμού, καθώς η περιοχή είναι ευαίσθητη και σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών στη χώρα μας προκαλείται από αμέλεια πολιτών. Ωστόσο, αυτό που χαρακτηρίζει το θέμα των πυρκαγιών είναι δυστυχώς το καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί για τους υπευθύνους, οι οποίοι είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση κατέστρεψαν ή ευθύνονται για την καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας.
Το απόγευμα του Σαββάτου, σε μία συγκινητική τελετή στον Νέο Βουτζά, τιμήθηκε η μνήμη των 103 θυμάτων από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια.
Η έρευνα των εισαγγελικών Αρχών έδειξε ότι η φονική πυρκαγιά του Ιουλίου του 2018 ξεκίνησε από έναν 65χρονο, ο οποίος θέλησε να καθαρίσει το κτήμα του στην περιοχή Νταού Πεντέλης. Κατά του 65χρονου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ωστόσο η υπόθεση ακόμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη. Σε ό,τι αφορά τις τυχόν ευθύνες κρατικών λειτουργών ή προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το εισαγγελικό πόρισμα έχει καταλογίσει κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και επίκειται η απόφαση για την έναρξη της δίκης.
Η κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει σε κακούργημα, από πλημμέλημα που ήταν μέχρι πρότινος, τις υποθέσεις των εμπρησμών. Ομως, αυτό που περιμένουν οι πολίτες είναι η ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους εμπλέκονται σε εμπρησμούς.
Σε καθημερινή βάση οι Αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν πάνω από 60 περιπτώσεις πυρκαγιών σε δασικές περιοχές που απειλούν τους πνεύμονες της χώρας, ενώ θέτουν σε κίνδυνο τις περιουσίες και τη ζωή πολιτών. Η ατιμωρησία που επικρατεί όχι μόνο μετά τον εντοπισμό των υπευθύνων, αλλά και πριν από την έναρξη των πυρκαγιών –αλήθεια, γιατί δεν έχουν καταλογισθεί ποτέ πρόστιμα σε όσους ασυνείδητους προχωρούν σε επικίνδυνες εργασίες καθαρισμού των χωραφιών τους με χρήση φωτιάς;- επιδεινώνει το πρόβλημα.
Η κλιματική κρίση που προκαλεί ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα θα έχει ως συνέπεια να βρισκόμαστε κάθε χρόνο μπροστά σε συχνότερες και ισχυρότερες σε ένταση πυρκαγιές. Και αν για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου προβλήματος χρειάζονται πολιτικές σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον μπορούμε να περιορίσουμε το πρόβλημα απαγορεύοντας δραστικά και τιμωρώντας υποδειγματικά όσους από αμέλεια ή άλλες σκοπιμότητες προχωρούν σε εργασίες που μπορεί να οδηγήσουν στο ξέσπασμα πυρκαγιών.
Νομοθετικά υπήρξε παρέμβαση, όμως πλέον το κράτος πρέπει να διαλύσει το καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί και να παραπέμπει χωρίς καθυστερήσεις όσους εμπλέκονται σε πυρκαγιές που απειλούν δασικές περιοχές. Είναι απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών που είναι απολύτως ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος και δεν ανέχεται να μένει χωρίς καταλογισμό ευθυνών η δράση ορισμένων σε βάρος των δασών.