Η Νάνσι Πελόζι φαίνεται ότι έχει δική της πολιτική ατζέντα, που δεν συμφωνεί πάντα με τον πρόεδρο, κι ας ανήκουν στην ίδια πτέρυγα του ίδιου κόμματος. Το είπε, άλλωστε, και η ίδια κατά την επίσκεψή της στην Ταϊπέι. Υπενθύμισε πως δεν ανήκει στα «ήσυχα κορίτσια» και πως το 1991 ύψωσε πανό στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου για τα θύματα της καταστολής του 1989.
Η σύνθεση του Τασούλα
Πολιτικοί, σχολιαστές, στελέχη του Πενταγώνου και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν συμφωνούσαν με την επίσκεψη της κ. Πελόζι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όταν η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα έπρεπε να παραμείνει εστιασμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις προσπάθειες να μην ενισχυθεί στρατιωτικά η Ρωσία από την Κίνα. Η «Washington Post» μίλησε για «απερίσκεπτη επίσκεψη», καλώντας τον πρόεδρο Μπάιντεν να ενεργήσει άμεσα για να περιορίσει τις επιπτώσεις της, αφού δεν κατάφερε να την εμποδίσει. Το CNN ανέφερε πως μένει να αποδειχθεί το αποτέλεσμα της «ριψοκίνδυνης επίσκεψης» της προέδρου της Βουλής στην Ταϊβάν, κι αν θα έχει στρατηγικά οφέλη.
Ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να διακινδυνεύσει μια νέα κρίση Κίνας-Ταϊβάν, όπως αυτή του 1996, τονίζεται από πολλές πλευρές. Η κ. Πελόζι θα μπορούσε να περιμένει να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στην Ταϊβάν μετά το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, όταν ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ θα έχει εξασφαλίσει την τρίτη θητεία του και θα είναι λιγότερο νευρικός και έτοιμος για πολεμικά παιχνίδια. Ομως, για την ίδια την 82χρονη Νάνσι Πελόζι η επίσκεψη στην Ταϊβάν ήταν μάλλον ένας τρόπος να κλείσει μια μακρά πολιτική καριέρα εντυπωσιακά, αφού δεν πρόκειται να έχει την υψηλή θέση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και πιθανότατα θα αποσυρθεί. Αποχωρεί λοιπόν με το κέρδος ότι βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής όλου του πλανήτη και είχε τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία έναντι της απολυταρχίας.
Ενδεικτικό στοιχείο της ενίσχυσης του πολιτικού προφίλ της κ. Πελόζι είναι ότι 26 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές επαίνεσαν την κίνησή της, θέλοντας να δείξουν πόσο πιο αποφασιστική είναι η πρόεδρος της Βουλής σε σχέση με τον Τζο Μπάιντεν (δικαίωση για εκείνη, που κάποτε ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποκαλέσει «τριτοκλασάτη πολιτικό»). Οσο για τους Δημοκρατικούς, σκέπτονται ίσως τα νέα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην αμερικανική οικονομία μια περίοδος έντασης στην Ασία, τρεις μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.