Από αυτά που δεν ξέρεις αν είναι πολύ μεγάλα αυτοκίνητα ή πολύ μικρά τανκ. Μόνο ο αέρας από το προσπέρασμα ταρακούνησε το αυτοκίνητό μου. Πριν συνέλθω από το σοκ, διότι έτρεχε με απίστευτη ταχύτητα, με προσπερνά δεύτερο τζιπ (διαφορετικής μάρκας, αλλά της ίδιας τεχνοτροπίας) και κοιτάζοντας τον καθρέπτη μόλις που πρόλαβα να δω τρίτο να έρχεται από πίσω με πατημένο το γκάζι και να με προσπερνά.
Κοινός παρονομαστής στα τρία υπερπολυτελή τζιπ, με τις φαρδιές ζάντες, τα φιμέ παράθυρα και τις εξατμίσεις «μπουρί», ήταν οι πινακίδες κυκλοφορίας. Και τα τρία ήταν από τη Βουλγαρία. Ή έτσι φαίνονται ή έτσι ήθελαν να κάνουν τον κόσμο να πιστεύει. Διότι μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, βρήκα την παρέα των τριών οδηγών να πίνει καφέ στο βενζινάδικο που σταμάτησα για να φουλάρω. Και… παραδόξως (;) και οι τρεις ήταν Ελληνες, οι οποίοι μιλούσαν άπταιστα τη γλώσσα. Περίπου 40 έως 50 χρόνων και με οικονομική άνεση που «ούρλιαζε» από μακριά.
Η σύνθεση του Τασούλα
Προφανώς, επρόκειτο για μία ακόμη παρέα Ελλήνων που έστησε εικονική εταιρία στη Βουλγαρία ώστε να μπορούν τα αυτοκίνητά τους να «αλωνίζουν» με πινακίδες κυκλοφορίας της γειτονικής χώρας στους ελληνικούς δρόμους, χωρίς να πληρώνουν φόρους και τέλη στο ελληνικό κράτος. Το φαινόμενο άρχισε να παρατηρείται στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και γιγαντώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Η Βουλγαρία αποτέλεσε φορολογικό «παράδεισο» για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, αρκετές από τις οποίες μετοίκισαν στη νοτιοδυτική περιοχή της γειτονικής χώρας. Υπήρξαν, όμως, και οι «αετονύχηδες», οι οποίοι έφτιαχναν με ελάχιστα χρήματα μία εταιρία «φάντασμα» στη Βουλγαρία ή νοίκιαζαν με πολύ λίγα χρήματα ένα υπόγειο και έτσι αποκτούσαν να δικαίωμα να βάλουν στο -συνήθως πανάκριβο- αυτοκίνητό τους πινακίδες κυκλοφορίας από τη Βουλγαρία. Τα τέλη και οι φόροι στη γειτονική χώρα εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 10% των ελληνικών!
Φυσικά, οι ελληνικές Αρχές είχαν εντοπίσει το πρόβλημα, αλλά η Βουλγαρία δεν έδειχνε σημάδια συνεργασίας. Μέχρι που άρχισε να φουντώνει ένα άλλο φαινόμενο. Αυτό της αγοράς πολυτελών κατοικιών της Βόρειας Ελλάδας από Βούλγαρους, οι οποίοι πλούτισαν κάτω από τουλάχιστον «ομιχλώδεις» καταστάσεις. Πλέον, Αθήνα και Σόφια απέκτησαν κοινό έδαφος, το κυνήγι του παράνομου πλουτισμού και τον περιορισμό της διαφυγής εσόδων. Η ΑΑΔΕ υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Βουλγαρίας, με τα στελέχη των δύο υπηρεσιών να φιλοδοξούν να πιάσουν «λαβράκια» στα δίχτυα των ελέγχων… Η αρχή θα γίνει με τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με βουλγαρικές πινακίδες, καθώς και τις εταιρίες ελληνικών συμφερόντων (μητρικές, θυγατρικές κ.λπ.) στη γείτονα χώρα.