ΠΡΙΝ από λίγο καιρό η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας πρότεινε μια ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση. Ενα δεκαετές πακέτο φοροαπαλλαγών για τους νέους 18 έως 35 ετών, που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και υπολογίζονται σε 850.000. Το σχέδιο προέβλεπε πως οι νέοι με ετήσιο εισόδημα έως 28.000 ευρώ θα είχαν 100% φοροαπαλλαγή για το πρώτο έτος εργασίας, η οποία θα μειωνόταν σε 75% από το δεύτερο έως το πέμπτο, 50% μεταξύ έκτου και ένατου έτους και 25% κατά το δέκατο έτος. Το μέσο ετήσιο εισόδημα μισθωτής εργασίας στην Πορτογαλία είναι 20.000 και οι συντελεστές φορολογίας κυμαίνονται από 13% έως 48%.
ΤΕΛΙΚΑ, το σχέδιο παρέμεινε στα χαρτιά, καθώς ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μοντενέγκρο δεν εξασφάλισε τη συναίνεση της Κεντροαριστεράς, ώστε να έχει τις απαιτούμενες ψήφους για να περάσει ο Προϋπολογισμός. Ετσι, επειδή υπήρχε ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα εκ νέου σε πρόωρες εκλογές, αποσύρθηκε το γενναίο πακέτο φοροαπαλλαγών.
ΔΕΝ παύει, όμως, να είναι μια εξαιρετικά καλή ιδέα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούσε να το εξετάσει και αφού υπολογιστούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις, να το προσαρμόσει στις ελληνικές ανάγκες. Θα ήταν και μια πρώτη πρόκληση προς το ΠΑΣΟΚ, για να αποδείξει αν έχει σκοπό να αλλάξει αντιπολιτευτική τακτική, καθώς είναι βέβαιο πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνούσε. Ετσι κι αλλιώς, όμως, η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να το νομοθετήσει, χωρίς να χρειάζεται τη στήριξη της αντιπολίτευσης, όπως στην Πορτογαλία.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Εφτασαν την κουβέντα μέχρι… τέλους;
Εντύπωση προκάλεσε η χαλαρή συζήτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, στην εκδήλωση για τα επιχειρηματικά βραβεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Αυτά συμβαίνουν, πάντοτε, στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Αλλωστε, αποτελεί δείγμα πολιτικού πολιτισμού. Κομματικοί αντίπαλοι να συνομιλούν και να γελάνε σε καλό κλίμα.
Υπάρχει, όμως, μια σημαντική διαφορά. Ο Νίκος Παππάς -το πρώην alter ego του Αλέξη Τσίπρα- είχε πρωταγωνιστικό ρόλο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κρέμαγε στα μανταλάκια τον Αντώνη Σαμαρά και άλλους εννέα πολιτικούς για το υποτιθέμενο «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» στην υπόθεση Novartis με τις «τροχήλατες βαλίτσες στο Μαξίμου». Το καλοκαίρι, στο Πολεμικό Μουσείο, ο Αντώνης Σαμαράς είχε δίκιο πως δεν ήξερε ότι στο ακροατήριο βρισκόταν η Βασιλική Θάνου. Προχθές στο Επιμελητήριο ήταν «αναγκασμένος» να πιάσει κουβέντα με τον Νίκο Παππά;
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι «θα τους πάει μέχρι τέλους» ύστερα από την αρχειοθέτηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη και την αποκάλυψη της σκευωρίας. Περασμένα ξεχασμένα, θα μπορούσε να πει κανείς.
Υπάρχουν μόνο δύο απορίες: Αραγε, η κουβεντούλα έφτασε μέχρι… τέλους; Και, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. αρνήθηκε να πάει στα γενέθλια της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης, αλλά μπόρεσε να κάνει «πολιτικό καφενείο» με τον Νίκο Παππά;