ΘΥΜΑΣΤΕ το σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα όταν κυβερνούσε; «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη», έλεγαν τα βιντεάκια που ανέβαζε στο Διαδίκτυο ο τότε πρωθυπουργός.
Η ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έμεινε στην ιστορία ως νόμος Κατρούγκαλου, ήταν ένα από τα πιο επώδυνα νομοθετήματα της δεκαετίας των Μνημονίων. Ηταν, μάλιστα, ένας νόμος που ισοπέδωνε την πολύπαθη μεσαία τάξη, για την οποία υποτίθεται πως τόσο νοιάζεται ο Αλέξης Τσίπρας.
ΑΦΟΥ πρώτα αύξησε τη φορολογία εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης -για τους οποίους τώρα κραυγάζουν ότι είναι υψηλοί-, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να «βομβαρδίσει» και το ασφαλιστικό.
ΠΡΩΤΑ είχαν επιβάλει εισφορά υγείας 6% στις επικουρικές. «Το πακέτο Κατρούγκαλου» νομοθετήθηκε σε δόσεις. Εκοψε συντάξεις, θεσμοθέτησε τις πολύ χαμηλές αποδοχές των νέων συνταξιούχων, κατήργησε το ΕΚΑΣ και συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών με το εισόδημα, δημιουργώντας στην ουσία έναν νέο «υπερ-φόρο» για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία, οι συντάξεις που εκδίδονται με το νόμο Κατρούγκαλου είναι μειωμένες κατά 15% έως 20% σε σχέση με τη μέση κύρια σύνταξη των υπόλοιπων συνταξιούχων. Και εκείνοι που την πλήρωσαν περισσότερο ήταν όσοι είχαν πάνω από 30 χρόνια ένσημα. Βέβαια, η «ανάλγητη» κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νόμο Βρούτση αποκατέστησε αυτή τη θηριώδη αδικία. Αλλά δεν είναι αυτό το σημερινό θέμα.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΤΟ πολιτικό ζήτημα είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το νόμο Κατρούγκαλου «παρεξηγημένο, αλλά δίκαιο».
ΥΠΑΡΧΟΥΝ δύο εκδοχές. Ή δεν έχει κατανοήσει πόσο σκληρός ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους ή απλά μας… δουλεύει. Ο κάθε πολίτης μπορεί να διαλέξει όποια εκδοχή θεωρεί πιο πιθανή.
Ο,ΤΙ κι αν ισχύει, πάντως, ένα είναι το σίγουρο. Κανείς δεν πιστεύει ότι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έχει αλλάξει ακόμα και στο ελάχιστο σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα της περιόδου 2015-2019. Γι’ αυτό και παρατηρείται το πρωτοφανές στα χρονικά των δημοσκοπήσεων η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει μεγαλύτερες απώλειες από την κυβέρνηση και να κοιτάζει με κιάλια το ποσοστό που είχε πετύχει στις προηγούμενες κάλπες.