Οι πολίτες ψήφισαν χωρίς τα διχαστικά πάθη του παρελθόντος, που μόνο δεινά έφεραν στην πατρίδα. Εστειλαν ένα εκκωφαντικό μήνυμα, θέλουν η Ελλάδα να πάει μπροστά αναθέτοντας την ευθύνη της προοδευτικής πορείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας πρωτοφανής, για δεύτερη συνεχόμενη αναμέτρηση το κυβερνών κόμμα διατήρησε τα ποσοστά του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είδε τη δύναμή του να υποχωρεί εκ νέου.
Η θετική ψήφος οδήγησε ψηλά τον Μητσοτάκη. Οι πολίτες με την ετυμηγορία τους έδειξαν ότι θέλουν ηρεμία, ύστερα από την ταραγμένη περίοδο με τα Μνημόνια, τα δημοψηφίσματα και τις αέναες διαπραγματεύσεις στα Eurogroup, επιβράβευσαν τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης τετραετίας και κυρίως υπερψήφισαν το πρόγραμμα της Ν.Δ. για αύξηση εισοδημάτων, βελτίωση του κοινωνικού κράτους, αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης.
Ο Μητσοτάκης αποδεικνύεται δεινός παίκτης στην πολιτική σκακιέρα. Οι βασικές του επιλογές δικαιώθηκαν πανηγυρικά. Καταρχάς εξαντλώντας την τετραετία, παρά τις φωνές που ακούγονταν και μέσα στο Μαξίμου για πρόωρες κάλπες, όχι μόνο δεν έχασε δυνάμεις, αλλά αντιθέτως μπήκε στην τελική ευθεία με ώθηση από την πρόοδο της οικονομίας. Η θεσμική του στάση εκτιμήθηκε από τους πολίτες, που δεν ανέχονται πια καιροσκοπισμούς, ενώ ο ορίζοντας της νέας κυβέρνησης είναι καθαρής τετραετίας, καθώς ο Μητσοτάκης έδειξε ότι δεν παίζει με την εκλογική συγκυρία.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Δεύτερον, η προσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις, στην Παιδεία, το ψηφιακό κράτος ή τη μείωση της φορολογίας απέδωσε καρπούς και εξουδετέρωσε το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που παραδόθηκε στα συντεχνιακά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να υποστεί βαριά συντριβή. Οι νέοι ψήφισαν Ν.Δ. γιατί είδαν την ανεργία να μειώνεται και τις ευκαιρίες επαγγελματικής εκπαίδευσης να διευρύνονται, οι υποσχέσεις του Τσίπρα για «ελεύθερη είσοδο» στα πανεπιστήμια απορρίφθηκαν από τους 18άρηδες, που δεν ανέχονται κόλπα και ψεύτικες υποσχέσεις στο ξεκίνημα της ζωής τους.
Τρίτον, η επιλογή της Ελλάδας να πάρει σαφή θέση στο ζήτημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδεικνύεται η καλύτερη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Οι «ισαποστάκηδες» και αυτοί που έλεγαν να μην τα χαλάσουμε με τον Πούτιν παραβλέποντας ότι ο αναθεωρητισμός της Ρωσίας, και μάλιστα διά των όπλων, θα έθρεφε αντίστοιχες αντιλήψεις στην ευρύτερη γειτονιά μας, βλέπουν τώρα τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας να έχει ενισχυθεί σημαντικά και το Κρεμλίνο να κλυδωνίζεται από τη στάση των μισθοφόρων του.
Τέταρτον, ο Μητσοτάκης δεν κρύφθηκε πίσω από λάθη και αστοχίες, σε αντίθεση με τον Τσίπρα που δεν προχώρησε ποτέ σε αυτοκριτική όχι μόνο για το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, αλλά και για τα σφάλματα της δικής του κυβερνητικής περιόδου. Κάθε μεγάλη κρίση, διεθνής ή και εγχώρια, αντιμετωπίσθηκε από τον πρωθυπουργό με ρεαλισμό και κυρίως με ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Οι φωτιές στην Εύβοια ήταν μία δραματική εξέλιξη, όμως η κυβέρνηση δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Κινητοποίησε πόρους, οργάνωσε δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων και κυρίως την ανάπτυξη της περιοχής, δεν είναι τυχαίο ότι ο νομός βάφτηκε «μπλε» και με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ευθύνη τώρα μεταφέρεται στον Μητσοτάκη, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να μετατρέψει τη νέα θητεία του σε ένα «εργοτάξιο» μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη. Η νίκη της Ν.Δ. είναι μεγάλη και αυτό που μένει είναι να προχωρήσουν οι αλλαγές. Σταθερά και τολμηρά.