Όταν πρόκειται για θέματα οικονομίας ο Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα, τις λύσεις τις έχει στο τσεπάκι του. Το 2015 θα καταργούσε το Μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο, τώρα θα μειώσει τους φόρους με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Με ένα άρθρο και ένα ψέμα, όπως συνέβη άλλωστε και στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Θυμίζουμε ότι τότε δεσμευόταν πως ανάμεσα στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης της Αριστεράς θα ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά, το πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων και η επαναφορά της 13ης σύνταξης.
Τι έκανε ως πρωθυπουργός ο Τσίπρας; Διέλυσε την αγορά εργασίας καθιερώνοντας μισθούς των 300 ευρώ, το δωρεάν ρεύμα ακόμα το περιμένουν οι 300.000 οικογένειες, οι αποκρατικοποιήσεις όχι μόνο δεν πάγωσαν, αλλά όλη η δημόσια περιουσία πέρασε στο Υπερταμείο για 99 έτη, ενώ αντί για 13η σύνταξη οι συνταξιούχοι είδαν νέες περικοπές με το νόμο Κατρούγκαλου μέσω της αύξησης των εισφορών, τη σφαγή των επικουρικών και την επινόηση της «προσωπικής διαφοράς», την οποία ακόμα πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχοι της εργασίας.
Τι υπόσχεται τώρα και μάλιστα με τη «βούλα» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου; Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα όταν ο ίδιος είχε αυξήσει τον συντελεστή από το 13% στο 24% μετά την «περήφανη» διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων στο κατώτερο επιτρεπόμενο όριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σημείωση, ο ίδιος ανέβασε τον ΕΦΚ στο ανώτερο επιτρεπόμενο επίπεδο. Επιπλέον υπόσχεται κατάργηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας όταν θεσμοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη μεταφορά των «κόκκινων» δανείων στα funds αλλά και την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια των μαθητών ακόμα κι αν γράφουν 3 στις Πανελλαδικές.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Οι υποσχέσεις είναι δείγμα απόγνωσης της Κουμουνδούρου, ωστόσο το βασικό πρόβλημα του Τσίπρα είναι ο ίδιος. Δεν τον εμπιστεύεται η πλειοψηφία των πολιτών μετά το «στραπάτσο» του 2015 όταν αντί για κατάργηση της λιτότητας έφερε ένα «ολοκαινούριο» Μνημόνιο με βαριά μέτρα υπερφορολόγησης και περικοπών. Για αυτό και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν γίνεται πιστευτή. Με ένα άρθρο και έναν νόμο.
Βαρουφάκης καρφώνει για «Δήμητρα»
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του «ΜέΡΑ25» Γιάννη Βαρουφάκη, όταν το χειμώνα του 2014 τον είχε καλέσει ο Τσίπρας στο σπίτι του στην Κυψέλη, ο ίδιος είχε παρουσιάσει το σχέδιο του παράλληλου συστήματος πληρωμών.
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Βαρουφάκης, τότε τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο στενός του συνεργάτης Νίκος Παππάς είχαν ενθουσιαστεί από την ιδέα, ενώ το ίδιο βράδυ του πρότειναν τη θέση του υπουργού Οικονομικών για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Επομένως ο κ. Τσίπρας ήταν απολύτως ενήμερος για τη «Δήμητρα» και τα υπόλοιπα σχετικά συστήματα, ωστόσο όχι απλώς δεν πτοήθηκε, αλλά αντιθέτως τον «καπάρωσε» για τη θέση του βασικού διαπραγματευτή με τους θεσμούς.
Εάν σε αυτό προσθέσουμε τη συμβολή της ομάδας του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο κυβερνητικό πρόγραμμα του Τσίπρα με τις προτάσεις για τα «τοπικά νομίσματα», δεν πρέπει να απορούμε που οι ψηφοφόροι του Κέντρου και όσοι συνολικά επιθυμούν τη σταθερότητα ακούνε ΣΥΡΙΖΑ και τρέχουν μακριά.