Κανένα κόμμα δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βολοδέρνουν κάπου μεταξύ 10% και 15%. Την ίδια ώρα που μικρότερα κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά, αποκομίζουν οφέλη από το κομμάτι της κοινωνίας που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση.
ΣΤΗΝ ουσία έχουν δημιουργηθεί δύο μπλοκ.
ΑΠΟ τη μια πλευρά είναι η κυβέρνηση, που, αν και παρουσιάζει, όπως είναι αναμενόμενο και λογικό μετά από 5 χρόνια στην εξουσία, κάποια σημάδια φθοράς, διατηρεί όμως σαρωτική υπεροχή έναντι όλων των υπόλοιπων κομμάτων.
ΑΠΟ την άλλη, στο χάος της αντιπολίτευσης, ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης δίνουν προσωπική μάχη επιβίωσης με φόντο τις ευρωεκλογές. Γνωρίζουν ότι αν επαληθευτούν τα δημοσκοπικά ποσοστά, τότε είναι αρκετά πιθανό να τους ξηλώσουν οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι.
ΔΙΝΟΥΝ την τελική μάχη, λοιπόν, ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης. Αυτή η μάχη, όμως, δεν είναι απέναντι στην κυβέρνηση, όπως φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση. Είναι μια μάχη που δίνουν ο ένας απέναντι στον άλλον και απέναντι στον Κουτσούμπα και τον Βελόπουλο, που τους βλέπουν να πλησιάζουν επικίνδυνα.
Ο αντιπολιτευτικός διαγκωνισμός έχει φτάσει στα κόκκινα. Αυτό οδηγεί σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ανεβάζει ο ένας τον πήχη. Πάει ο άλλος και τον ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά.
ΚΑΠΩΣ έτσι φτάσαμε και στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη. Κάπως έτσι φτάσαμε και στο ανήκουστο, γραφικό έως επικίνδυνο «διάγγελμα» Κασσελάκη, για «ήρεμη παραίτηση της κυβέρνησης εδώ και τώρα» και «διεξαγωγή εκλογών με διεθνείς παρατηρητές». Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, πέρσι, και ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, φέτος, έχουν καταρρεύσει εκλογικά και δημοσκοπικά λόγω κάποιας… νοθείας ή λόγω της ανικανότητας του κόμματος να πείσει τους πολίτες; Πλάκα κάνουμε;
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και κάποιοι κάνουν πλάκα. Αλλά κάνουν πλάκα με πολύ σοβαρά πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά ο Ανδρουλάκης επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα 2012-2025, με αγανακτισμένους. Πετάνε στον αέρα ό,τι μπαρούφα λέγεται και γράφεται και επιχειρηματολογούν με fake news που έχουν ως φόντο την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Τέτοια μικροκομματική εκμετάλλευση ανθρώπινου πόνου και θυμικού της κοινωνίας δεν έχει γίνει ποτέ ξανά.
ΑΛΗΘΕΙΑ, όμως, ποια είναι η «συγκάλυψη» για τα Τέμπη; Εως σήμερα υπάρχουν 35 κατηγορούμενοι και η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο έως το φθινόπωρο. Δηλαδή, έναν χρόνο μετά την τραγωδία, τι θα έπρεπε να είχε γίνει; Πόσο πιο γρήγορα θα μπορούσε να είχε πάει η δικαστική έρευνα; Εδώ, η δίκη για το Μάτι βαίνει προς ολοκλήρωση έξι χρόνια μετά.
ΠΑΜΕ, όμως, και στο πολιτικό ζήτημα. Εχει κάνει λάθη η κυβέρνηση; Προφανώς και έχει κάνει λάθη. Το πρώτο ήταν ότι έπρεπε ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής να ζητήσει την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη. Το δεύτερο ήταν ότι η κυβέρνηση, από την αρχή, αντιμετώπισε με εξαιρετικά χαμηλούς τόνους τα fake news και τις επιθέσεις τις αντιπολίτευσης και δεν βγήκε πιο δυναμικά στην αντεπίθεση.
ΤΩΡΑ, τα υπόλοιπα περί… συγκάλυψης έχουν τόση αξία όση είχε η υπόθεση Νοβάρτις, την οποία «γκρέμισε» ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πέντε χρόνια μετά τη… σκευωρία.