ΕΙΝΑΙ βέβαιο πως τα πράγματα δεν πάνε καλά για την Ευρώπη. Είναι, όμως, επίσης βέβαιο ότι δύσκολα θα συγκινηθεί κανείς από το επερχόμενο χειμωνιάτικο… δράμα των Γερμανών βουλευτών.
ΤΗΝ ίδια ώρα μεγάλες εταιρίες διαχείρισης και ενοικίασης διαμερισμάτων στη Γερμανία ανακοινώνουν ή ετοιμάζονται να βάλουν κανόνες στην κατανάλωση ενέργειας. Ο θερμοστάτης το χειμώνα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 17 βαθμούς, ενώ θα υπάρξουν περιορισμοί και στη χρήση ζεστού νερού. Κάποιοι υπουργοί έχουν δηλώσει πως μπορεί να μπει ακόμα και δελτίο στην κατανάλωση ρεύματος.
ΑΠΟ τη μια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Να συμφωνήσουμε, λοιπόν, πως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να βάλουμε πλάτη. Ναι, αλλά ήδη αυτήν την «πλάτη» την πληρώνουμε ακριβά. Ο πληθωρισμός τρέχει με σχεδόν 10% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα έχουν εκτιναχθεί.
Μένει ώσπου να φύγει…
ΔΕΝ είναι αρκετό όλο αυτό που ζούμε; Θα πρέπει να γυρίσουμε και εκατό χρόνια πίσω στις καθημερινές μας συνήθειες; Να μην έχουμε ρεύμα όλο το 24ωρο ή να υποφέρουμε από το κρύο στα σπίτια μας;
Η Μέρκελ και οι υπόλοιποι Γερμανοί πολιτικοί, που κοκορεύονται πως λειτουργούν πάντοτε με ρεαλισμό και προνοητικότητα, γιατί έχουν παγώσει από τις εξελίξεις; Οταν ψώνιζαν τζάμπα φυσικό αέριο βάσει ειδικής προνομιακής συμφωνίας από τη Ρωσία και είτε το μεταπωλούσαν σε άλλες χώρες είτε είχαν το φθηνότερο κόστος παραγωγής για τις γερμανικές βιομηχανίες, δεν είχαν βγει να το διαλαλήσουν. Το κρατούσαν… κρυφό. Τώρα, που έγινε «χρυσό» το φυσικό αέριο, απαιτούν στήριξη από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες;
Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να κοροϊδεύει τον εαυτό της. Επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα κοινά μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλες τις χώρες. Η Ε.Ε. έχει λεφτά και μπορεί να αντέξει αυτήν την κρίση. Δεν γίνεται οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους να αφήνουν ανεξέλεγκτη την ακρίβεια και να καλούν τους Ευρωπαίους να ρίξουν κι άλλο το βιοτικό επίπεδο και να περάσουν το χειμώνα με την κουβέρτα… αγκαλιά.
Η ελληνική και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υλοποιούν ήδη σημαντικά μέτρα στήριξης μέσω των εθνικών προϋπολογισμών. Οπως, βέβαια, είναι κατανοητό, αυτά δεν αρκούν. Γι’ αυτό η Ε.Ε. πρέπει να ξυπνήσει άμεσα. Η λύση δεν είναι να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό, αλλά να ανοίξει η στρόφιγγα γενναίων μέτρων κατά της ενεργειακής κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.