Ο κ. Τσίπρας πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απόγνωση, δεν εξηγείται διαφορετικά η τοξικότητα των θέσεών του σε συνδυασμό με τη χρήση ατόφιων fake news. Τελευταίο παράδειγμα, το ζήτημα της κρατικοποίησης ενεργειακών ομίλων που αποφάσισαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα των εταιριών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέλαβε τις κινήσεις αυτές ως «δικαίωση» της πολιτικής του, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η εθνικοποίηση της γαλλικής εταιρίας ενέργειας EDF είναι ισχυρό παράδειγμα παρέμβασης του κράτους για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και της ασφάλειάς του. Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση, σε καιρό ενεργειακής κρίσης, επέλεξε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ».
Πρόκειται για «καραμπινάτη» διαστρέβλωση της αλήθειας. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πράγματι, η γαλλική κυβέρνηση θα εθνικοποιήσει πλήρως την εταιρία ηλεκτρισμού, όχι όμως για να βοηθήσει τους καταναλωτές, αλλά για να τη διασώσει από τη χρεοκοπία. Το γαλλικό Δημόσιο ήδη κατέχει το 84% της EDF, επομένως δεν τίθεται θέμα «επανακρατικοποίησης», όπως φαντάζεται ο κ. Τσίπρας, για έναν όμιλο όπου το κράτος ήδη έχει τον απόλυτο έλεγχο. Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν έκρινε απαραίτητη την εξαγορά του υπόλοιπου 16% πολύ απλά διότι τα χρέη της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 40% στα 61 δισεκατομμύρια ευρώ και απαιτείται άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση για τη συνέχιση της λειτουργίας της.
Μένει ώσπου να φύγει…
Ας περάσουμε και στο δεύτερο σκέλος των fake news που διακινεί ο κ. Τσίπρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επέλεξε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ για να την καταστρέψει, αλλά διέσωσε την Επιχείρηση από τη χρεοκοπία στην οποία είχε περιέλθει την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Το μάνατζμεντ της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ήταν ένα μίγμα κομματικών στελεχών και συνδικαλιστικών παραγόντων που έφερε τη ΔΕΗ, στα μέσα του 2019, στα όρια της κατάρρευσης, με ζημιές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και τεράστια συσσωρευμένα χρέη.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε νέα Διοίκηση με πρόσωπα από την αγορά και μέσα σε χρονικό διάστημα 18 μηνών (δηλαδή πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση) η ΔΕΗ μετατράπηκε σε κερδοφόρα επιχείρηση. Ταυτόχρονα, το 17% της ΔΕΗ, που επί ΣΥΡΙΖΑ επωλείτο προς 100 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2018, διατέθηκε σε δεκαπλάσια τιμή ενισχύοντας σημαντικά τα έσοδα της Επιχείρησης για επενδύσεις και αποθεματικό.
Εάν η έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου σημειωνόταν επί ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να πληρώσουν αδρά για να χρηματοδοτήσουν τη διάσωση της ελλειμματικής ΔΕΗ. Επί Μητσοτάκη συμβαίνει το αντίθετο, η κερδοφόρος ΔΕΗ επιδοτεί τους καταναλωτές με ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων, γιατί πολύ απλά το μάνατζμεντ της Επιχείρησης εξυγίανε τα οικονομικά μεγέθη της.
Τα υπόλοιπα είναι απλώς fake news της Κουμουνδούρου. Εάν ακούγαμε τώρα περί «κρατικοποίησης» της ΔΕΗ, θα έπρεπε να ανησυχούσαμε για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης και όχι να «πανηγυρίζουμε» για την επιστροφή του «σοσιαλισμού» στην αγορά. Οι Γάλλοι θα πληρώσουν την εθνικοποίηση της EDF για να τη σώσουν και όχι για να την «ασφαλίσουν» από τα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως ισχυρίζεται ο Τσίπρας.