Ιδιαιτέρως για τη νέα πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, σηματοδοτεί την απαρχή των δικών της καθηκόντων -αφού η βασίλισσα έφυγε από τη ζωή την επομένη της δικής της εισόδου στη Ντάουνινγκ Στριτ. Υστερα λοιπόν από ένα μακρύ καλοκαίρι αδράνειας στη βρετανική πολιτική ζωή, μετά την παραίτηση Τζόνσον, αρχίζει η απαιτητική νέα περίοδος για τη νέα κυβέρνηση της χώρας, που πρέπει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, την αυξανόμενη φτώχεια, την ενεργειακή κρίση και τις παράπλευρες απώλειες του Brexit.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Ενώ το Λονδίνο επιστρέφει στην πολιτική -σήμερα επαναλειτουργεί το Κοινοβούλιο, ύστερα από το δεκαήμερο πένθος για τη βασίλισσα- με μια πολύ βαριά ατζέντα ζητημάτων, η Λιζ Τρας θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στη διεθνή σκηνή, συναντώντας τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και άλλους διεθνείς ηγέτες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Είναι το πρώτο της ταξίδι με το αξίωμα της πρωθυπουργού και καλείται να εκμεταλλευτεί την παρουσία της για να ενισχύσει τη διπλωματική επιρροή της Βρετανίας. Η Τρας αναμένεται να δεσμευτεί για την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην εμπόλεμη Ουκρανία, ενώ πολιτικοί κύκλοι θεωρούν πως είναι η κατάλληλη στιγμή να ενισχύσει την ειδική σχέση του Λονδίνου με την Ουάσιγκτον, αλλά και να αναθερμάνει τις παγωμένες σχέσεις της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες.
Στις συναντήσεις που αναμένεται να έχει η Λιζ Τρας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενδέχεται να τεθεί σε συζήτηση και η πρότασή του για δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», ενός «νέου χώρου» συνεργασίας μεταξύ χωρών πέραν των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσκληθεί σε αυτή τη νέα «κοινότητα» (όπως και η Ελβετία, η Ουκρανία, η Νορβηγία, η Τουρκία, κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, η Γεωργία, η Αρμενία κ.ά.), όμως η πρωθυπουργός Λιζ Τρας δεν έχει απαντήσει ακόμη.