Μετά την τραγωδία των Τεμπών, κάτι άλλαξε στο Γαλατικό Χωριό. Ξαφνικά, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε όχι μόνο να αποδέχεται τις δημοσκοπήσεις, τις οποίες έχει κατακεραυνώσει πολλάκις στο παρελθόν, αλλά και να τις επικαλείται. Μήπως γιατί δείχνουν κάποια δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ; Οχι βέβαια. Παρά την εύλογη και σημαντική φθορά που παρουσιάζει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ -αν δεν χάνει έστω και λίγο- δεν κερδίζει τίποτα. Τι οδήγησε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα κωλοτούμπα του; Το «χάος» των 6-8 μονάδων, που είχαν προοπτική στις δεύτερες εκλογές να πλησιάζουν ξανά το 10% και τον χώριζε από τη Ν.Δ. πριν την τραγωδία των Τεμπών, έγινε το μαχητό (;) 2,5%-3%. Βέβαια οι χθεσινές δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της Pulse φέρνουν τη διαφορά πάλι πάνω από το 4%. Αν, όπως δείχνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών, αυτή η τάση ενισχυθεί στο επόμενο κύμα των δημοσκοπήσεων και η διαφορά φτάσει π.χ. στο 5%-5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να τις εμπιστεύεται ή θα υπάρξει ανάποδη kolotoumba; Θα γυρίσει στις καταγγελίες ή τα μη «εξαγορασμένα» ΜΜΕ που διάκεινται φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να κάνουν τις δημοσκοπήσεις πρωτοσέλιδα, όπως γίνεται τις τελευταίες μέρες; Κοντός ψαλμός αλληλούια.
Ωστόσο είναι απολύτως ενδεικτικό ότι ο στάσιμος ΣΥΡΙΖΑ, μετά από ένα τόσο μεγάλο και τραγικό δυστύχημα, έσπευσε να αγκαλιάσει ό,τι ξόρκιζε. Κι αυτό γιατί ως από μηχανής Θεός ο πολιτικά άφωνος ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ξαφνικά με εκλογικό «αφήγημα». Οχι προγραμματικό, αλλά ποσοτικό. Με 2%-3% διαφορά, μπορεί να στηθεί σκηνικό ντέρμπι. Μια 7κομματική ή και 8κομματική Βουλή μπορεί, διά του κατακερματισμού, να προκαλέσει κυβερνήσεις «kinder έκπληξη». Αλλωστε το κοινό υπάρχει και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Δύο συμπεράσματα αξίζει να κρατηθούν, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις ήταν, είναι και θα είναι «φωτογραφίες της στιγμής»: 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανίκητος στις «ασκήσεις εδάφους». 2. Το τελικό δίλημμα των επικείμενων εκλογών, χωρίς να παραγραφούν τα Τέμπη από την προεκλογική ατζέντα, θα είναι ποιος είναι πιο ικανός να δημιουργήσει ένα νέο κράτος απαλλαγμένο από παθογένειες και ποιος μπορεί να κρατήσει το τιμόνι στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της παγκόσμιας οικονομίας, μετά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς της Credit Suisse και της Silicon Valley Bank.
ΑΙΧΜΗ
ΤΑ ΔΥΟ ΨΕΥΔΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ
Τα έγγραφα που κατέθεσε ο Γ. Γεραπετρίτης αποδεικνύουν δύο από τα πολλά ψέματα που έχουν λεχθεί εδώ και 16 μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών. Ψεύδη που ανέλαβαν να διακινήσουν κομματικά στελέχη -κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ- με συνδικαλιστικό μανδύα. Ψέμα πρώτο, ότι δεν λειτουργούσε η αυτόματη χάραξη πορείας στο σταθμό της Λάρισας. Το είπε ρητώς ο υπουργός, το έδειξαν οι επιτόπιες έρευνες και, σύμφωνα με πληροφορίες, το επιβεβαιώνει και η δικογραφία που έχει σχηματισθεί: το μόνο δρομολόγιο που έγινε χωρίς αυτόματη χάραξη στις 28 Φεβρουαρίου από τη Λάρισα ήταν το μοιραίο δρομολόγιο του «σταθμάρχη αμάν-τράκα». Ο οποίος προφανώς δεν ήξερε ούτε να το χειριστεί ούτε να το διαβάσει, ώστε να εκμεταλλευτεί τα 5 κρίσιμα χιλιόμετρα και να αποτρέψει την τραγωδία.
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Ν. Παππάς, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει σύγχυση, έκανε χρήση εγγράφων τα οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι από τον Νοέμβριο του 2022 υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης και υποχρέωση των σταθμαρχών να κάνουν αυτόματη χάραξη πορείας! Πανικός…
Το δεύτερο ψεύδος που αποκαλύφθηκε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε 17 από τους 52 σταθμούς, δηλαδή περίπου το 33% του έργου, και όχι το 68% που είπε ο Χ. Σπίρτζης ή το 72% που είπε ο Α. Τσίπρας. Σκοπίμως «μπερδεύτηκαν» οι πληρωμές έργων με την παράδοση έργων. Κι αυτό, όπως αποκαλύπτει σήμερα και ο «Ελεύθερος Τύπος», το κάνει ακόμα χειρότερο: έδιναν χρήματα χωρίς να παραλαμβάνουν έργο. Γι’ αυτό και ζητήθηκε η επιστροφή χρημάτων. Αλλά μέσα στον πανικό να κουκουλωθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., προέκυψε η ανάγκη και δεύτερου ψεύδους.
Κι όπως πληροφορούμαι, τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τη συμμετοχή των Κ. Καραμανλή, Χρ. Σπίρτζη, Μ. Χρυσοχοΐδη και Κ. Χατζηδάκη, θα αποκαλυφθούν κι άλλα ψεύδη και «πομπές»…
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Διακυμάνσεις…
Ακόμα δύο, χθεσινές, δημοσκοπήσεις έρχονται να φωτίσουν το νέο τοπίο που δημιουργήθηκε μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει λίγο (στην περιοχή του 4%-5,8% από το 2,5%-3,2% που κατέγραψαν οι πρώτες μετρήσεις μετά την τραγωδία), αυξάνονται οι αναποφάσιστοι και ενισχύονται τα μικρότερα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. (Ελληνική Λύση – Κασιδιάρης – επανεμφάνιση της Χ.Α. κοντά στο 1%). Οπως εκτιμούν έμπειροι δημοσκόποι, η πτώση της Ν.Δ. οφείλεται κυρίως στην αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της και όχι σε μαζική μετακίνησή τους σε άλλο κόμμα. Ο κοινός τόπος -στην παρούσα συγκυρία- είναι ότι οι απώλειες της Ν.Δ. είναι κατά μέσο όρο 3,5%, που κατευθύνεται κυρίως στους αναποφάσιστους, αφήνοντας στάσιμους και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Οι δυσαρεστημένοι, αφού κάνουν μια στάση στην «γκρίζα ζώνη», το 1% εξ αυτών πηγαίνει προς το ΜέΡΑ25, 1% στα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Ν.Δ. και 1% σε διάφορα μικρότερα κόμματα. Η τάση που διαβάζουν οι δημοσκόποι πίσω από τους αριθμούς των πρώτων δημοσκοπήσεων, οι οποίες γίνονται ακόμα εν θερμώ, είναι πως η Ν.Δ. έχει περιθώρια επανασυσπείρωσης σημαντικού μέρους των απωλειών της. Ισως οι πιο σημαντικές αλλαγές που φέρνει το νέο τοπίο είναι -αν δεν συμβεί κάποια νέα ανατροπή- δύο: 1. Να ανέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές από το 38,5% στο 39,5%. 2. Στις εκλογές της απλής αναλογικής να μην μπορεί να σχηματιστεί καμία κυβέρνηση συνεργασίας, εκτός του «μεγάλου συνασπισμού» (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ). Κάτι που θεωρείται αδύνατον, αφού δεν το θέλει κανένα από τα δύο κόμματα. Κατ’ επέκταση δεν μπορεί να σχηματιστεί και «κυβέρνηση ηττημένων».
ΑΠΟΡΙΕΣ -1
Αληθεύει ότι ο Θ.Β. των «διεθνών συνόρων Παπάγου-Χολαργού» αναζητεί νέο υπουργό να προσκολληθεί, θεωρώντας βέβαιο ότι ο υπουργός του δεν θα είναι υπουργός μετά τις εκλογές;
ΑΠΟΡΙΕΣ -2
Ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, βλέποντας τη συνέντευξη του ήπιου Α. Τσίπρα στο MEGA, «είναι φαρδύ το σακάκι του μακαρίτη για τον Αλέξη»;
ΑΠΟΡΙΕΣ -3
Θα ειπωθεί και επισήμως αυτό που ακούγεται σε κομματικούς διαδρόμους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «όχι» στο «μνημόνιο της δραχμής» και είπε «ναι» στο «μνημόνιο του ευρώ», άρα δεν έγινε κυβίστηση;