Ο Τζον Κέρι έφθασε στο Πεκίνο εν μέσω του χειρότερου καύσωνα στα παγκόσμια χρονικά σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα βιώνουν συνθήκες πρωτόγνωρης ζέστης. Σε περιοχές της Κίνας μάλιστα, το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 52 βαθμούς Κελσίου! Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα τόνισε στους Κινέζους αξιωματούχους ότι η οι δύο χώρες πρέπει να σημειώσουν πρόοδο τους επόμενους τέσσερις μήνες που απομένουν μέχρι την παγκόσμια διάσκεψη στο Ντουμπάι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θεωρεί πως η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να βρουν πεδίο συνεννόησης, παρά το γεγονός ότι διαφωνούν σε πολλά γεωπολιτικά και εμπορικά ζητήματα. Οι δύο υπερδυνάμεις προκαλούν τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί την Κίνα ότι κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό «πως είναι αναπτυσσόμενη χώρα» και δεν κάνει ουσιαστικά βήματα για τη μείωση των βλαβερών αερίων. Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, έχει δεσμευθεί πως η χώρα θα μειώσει τη χρήση άνθρακα έως το 2026 – όμως, μέχρι στιγμής, η χώρα δεν έχει μειώσει δραστικά την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα.
H «κομμουνιστική απειλή» στις ΗΠΑ
Προς το παρόν, ο μηδενισμός των επικίνδυνων αερίων που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη μοιάζει όνειρο απατηλό, καθώς από τους μεγάλους βιομηχανικούς ρυπαντές μόνο η Αμερική έχει δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενώ η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία δεν έχουν κάνει βήματα.