Ολος ο κόσμος συζητάει γι’ αυτά τα προβλήματα, αλλά αυτό δεν αρέσει σε ένα καθεστώς που απεχθάνεται τη δημόσια κριτική και δεν έχει ακριβώς στο DNA του την ελευθερία του λόγου.
Για το λόγο αυτό το Weibo Finance, παρακλάδι της μεγαλύτερης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, εξέδωσε οδηγία ενάντια στο ποστάρισμα σχολίων που «δυσφημούν την οικονομία». Κάποια στιγμή η ντιρεκτίβα αποσύρθηκε, αλλά το Bloomberg ισχυρίζεται ότι αρκετοί οικονομικοί influencer δέχθηκαν «φιλική συμβουλή» να αποφεύγουν να διασχίζουν τις «κόκκινες γραμμές», αναρτώντας λιγότερα οικονομικά σχόλια.
Περιμένοντας τον… M.A.G.A.*
Οπως φαίνεται, η παρέμβαση δεν ήταν αυθόρμητη, αλλά υπαγορευμένη άνωθεν. Στις 12 Δεκεμβρίου το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο, που τόνιζε ότι «πρέπει να αναδειχθεί η λαμπερή πλευρά της οικονομίας». (Αρα υπάρχει και σκοτεινή, την οποία δεν κάνει να σκαλίζουμε). Σε άλλη ανάρτηση στο WeChat, το υπουργείο Αγάπης (όπως θα το έλεγε ο Οργουελ) συνέδεσε τα «ψευδή αφηγήματα» περί την οικονομία, με απόπειρες να δημιουργηθούν στους πολίτες αμφιβολίες «για το σύστημα και για το δρόμο προς το σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά».
Η νεανική ανεργία (για την οποία έπαψαν να δημοσιεύονται στοιχεία από τον Αύγουστο), το στεγαστικό πρόβλημα, η φυγή κεφαλαίων, είναι ζητήματα που δεν πρέπει να θίγονται. Τα σημάδια φάνηκαν από τον Ιούνιο, όταν το Weibo έκλεισε τους λογαριασμούς τριών οικονομικών σχολιαστών (ο ένας με 4,7 εκατ. ακολούθους) ως «αντίποινα για τη διασπορά αρνητικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη και την αγορά παραγώγων».