Με αφορμή την 80ή επέτειο της σφαγής της 1ης Δεκεμβρίου 1944, όταν Γάλλοι στρατιώτες σκότωσαν για… μισθολογικές διαφορές σε ένα ψαροχώρι της Σενεγάλης εκατοντάδες Αφρικανούς συμπολεμιστές τους (είχαν αντιμετωπίσει μαζί τους Γερμανούς στη Μάχη της Γαλλίας, το 1940) ο Σενεγαλέζος πρόεδρος, Μπασιρού Ντιομαγέ Φαγέ, πέταξε μια βόμβα: «Η Γαλλία πρέπει να απομακρύνει όλες τις στρατιωτικές βάσεις από τη χώρα μας! Είναι θετικό ότι ο πρόεδρος Μακρόν αναγνώρισε τη σφαγή του 1944, αλλά είμαστε πια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα, που δεν επιθυμεί ξένα στρατεύματα στο έδαφός της!»
Παρηγορώντας τον άρρωστο, ο Ντιομαγέ Φαγέ ισχυρίστηκε ότι η Σενεγάλη δεν επιθυμεί ρήξη με τη Γαλλία, όπως τα στρατιωτικά καθεστώτα του Μάλι, του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο, που έχουν ανοίξει τις πύλες τους στη Wagner και τη Ρωσία.
Ωστόσο δήλωσε ευθαρσώς ότι η Σενεγάλη προτιμά το… κινεζικό από το γαλλικό μοντέλο: «Σήμερα η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός μας εταίρος. Βλέπετε η Κίνα να έχει στρατιωτική παρουσία στη Σενεγάλη; Οχι!». Ο Φαγέ εγγυήθηκε την ασφάλεια των γαλλικών εταιριών και των πολιτών, αλλά είναι φανερό ότι το κλίμα δεν τους σηκώνει στην περιοχή.
Την επομένη των δηλώσεων Φαγέ, ο υπουργός Εξωτερικών του Τσαντ, Αμπντεραμάν Κουλαμαλά, πληροφόρησε «την εγχώρια και τη διεθνή κοινή γνώμη» πως η χώρα του διακόπτει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία, σε μια απόφαση «ιστορικής σημασίας». «Το Τσαντ μεγάλωσε, ωρίμασε κι έγινε ένα περήφανο κυρίαρχο κράτος», τόνισε ο Κουλαμαλά, καταφέρνοντας ένα ακόμη πλήγμα στο Παρίσι. Τον Μεγάλο Ασθενή της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα το 2012.