«Οι πλημμύρες στο Ντουμπάι αποτελούν ηχηρό καμπανάκι για το πού μπορεί να οδηγήσει, χωρίς να το θέλουμε, η προσπάθεια να αλλοιώσουμε με τεχνητά μέσα τον καιρό», δήλωσε στο «Newsweek» o Αμερικανός επιστήμονας. Προφανώς θεωρεί δεδομένο ότι οι καταστροφικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών στην περιοχή του Κόλπου ήταν αποτέλεσμα της διασποράς νεφών από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, παρόλο που αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Ο,τι κι αν έχει συμβεί, το σίγουρο είναι ότι στην εμβληματική «κοσμόπολη» του Ντουμπάι έπεσαν 142 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο, όσο δηλαδή στην περιοχή μέσα σε ενάμιση χρόνο.
Η πρακτική της τεχνητής βροχής άρχισε να εξαπλώνεται τη δεκαετία του 1940, όταν σε διάφορες χώρες -ιδίως στην αμερικανική ήπειρο- ειδικά αεροπλάνα ψέκαζαν τα σύννεφα με χημικές ουσίες για να προκαλέσουν βροχή.
Σκάκι για τρεις
«Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αλυσιδωτές συνέπειες αυτής της διαδικασίας, που μπορεί να πυροδοτήσει πλημμύρες σε μια περιοχή και ξηρασία σε μια άλλη. Κι επειδή τα καιρικά φαινόμενα δεν γνωρίζουν σύνορα, είναι πολύ πιθανό η προσπάθεια αλλαγής του καιρού σε μια χώρα να επιφέρει καταστροφές σε μια γειτονική. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, η ανεξέλεγκτη χρήση αυτής της τεχνολογίας μπορεί να προκαλέσει διπλωματική αστάθεια και προστριβές, οδηγώντας σε “καιρικούς πολέμους”», τόνισε ο μετεωρολόγος της ΚΙSTERS.
Για να προχωρήσει, βέβαια, ένας κράτος σε «καιρικά αντίποινα», θα χρειαστούν ατράνταχτες αποδείξεις. Αρκεί, όμως, μια σπίθα (σωστότερα ένας κεραυνός) για να ανάψει η φωτιά, δεδομένου ότι στην ευρύτερη Μέση Ανατολή υποφώσκουν ήδη πόλεμοι για το νερό. Στο μη υπάρχον θα προστεθεί και το υπερχειλίζον;