Οι Αμερικανοί παραγωγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με το εξής δίλημμα: να αναζητήσουν εναλλακτικούς αγοραστές ή να κρατήσουν αυτή την τεράστια ποσότητα με το ρίσκο να χαλάσει;
Σύντομα αποδείχθηκε πως η κινεζική κίνηση δεν ήταν τυχαία, αλλά τμήμα μιας άγαρμπης εμπορικής πρακτικής, γνωστής ως «bearish». Δηλαδή συνειδητή μείωση των παραγγελιών με την προσδοκία -ή και την άμεση επιδίωξη- να πέσουν οι τιμές ενός προϊόντος. (Oρισμένες φορές αυτό οφείλεται στη χαμηλή ζήτηση στην αγορά εισαγωγής, αλλά εδώ μάλλον δεν ισχύει.) Δεν είναι τυχαίο ότι τον προηγούμενο μήνα οι Κινέζοι έκαναν το ίδιο στην Αυστραλία, ακυρώνοντας ή αναβάλλοντας συνολικές παραγγελίες φορτίων 1 εκατομμυρίου μετρικών τόνων αυστραλιανού σιταριού για το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Κατά το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, τόσο μεγάλες ακυρώσεις από την πλευρά της Κίνας δεν έχουν ξαναγίνει στον 21ο αιώνα. Οι τελευταίες είχαν λάβει χώρα το 1999.
«Αυτές οι ενέργειες δείχνουν πως η Κίνα έχει βρει φθηνότερες πηγές σιταριού», τόνισε στο Bloomberg ο Αμερικανός ειδικός αναλυτής της AgResource Co, Mπεν Μπάκνερ. Κι αυτό σημαίνει ότι η συνεχώς ανοδική πορεία της τιμής των σιτηρών θα λάβει τέλος, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Να θυμίσουμε ότι, μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, οι τιμές του σιταριού εκτοξεύθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 522 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, αλλά έκτοτε κινούνται σταθερά πτωτικά.
Σκάκι για τρεις
Στη μείωση των τιμών συμβάλλει η καλοκαιρία, που κάνει Αργεντινή και Βραζιλία να αισιοδοξούν για καλές σοδειές τις προσεχείς εβδομάδες. Επιπλέον, η Ρωσία, παρά τις κυρώσεις και την πολεμική της εμπλοκή, διατηρεί την ικανότητα να εξάγει εκατομμύρια τόνους σιταριού, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 29% από το μερίδιο της διεθνούς αγοράς το οικονομικό έτος 2024/25, σύμφωνα με τον Τόρστεν Τίντερμαν, CEO της γερμανικής Grain AG.