Γύρω από τις 1.200 κοραλλιογενείς νήσους και τις ατόλες εκτυλίσσεται ένα μπρα ντε φερ των δύο «ελεφάντων» των BRICS, Κίνας και Ινδίας. Σύμμαχοι και ανταγωνιστές ταυτόχρονα, οι δύο γίγαντες του 1,4 δισ. παίζουν μία παρτίδα σκάκι δι’ αντιπροσώπων στις εκλογές του Σαββάτου.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Για να γίνουμε σαφέστεροι, ο πρόεδρος, Ιμπραχίμ Μοχάμεντ Σόλιχ, εκπροσωπεί το «Ινδικό» κόμμα και ο αντίπαλός του στον β’ γύρο, Μοχάμεντ Μουιζού, το «Κινεζικό» κόμμα. Τυπικά, βέβαια, ο πρώτος ηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος Μαλδιβών (MDP) και ο δεύτερος της Προοδευτικής Συμμαχίας, δύο τίτλων κενών περιεχομένου. Για γεωγραφικούς λόγους, οι Μαλδίβες ανήκαν παραδοσιακά στη σφαίρα επιρροής της Ινδίας, ως άτυπο προκεχωρημένο φυλάκιο. Η Κίνα, όμως, επεκτείνει διαρκώς τη ναυτική της παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό και δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορη γι’ αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα. Είναι κρίσιμο πέρασμα για την ενεργειακή τροφοδοσία της από τις χώρες του Κόλπου και τον νέο Δρόμο του Μεταξιού (Πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος»). Γι’ αυτό έχει «μπουκώσει» τις Μαλδίβες με εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια, δωρεάν βοήθεια και προγράμματα υποδομών, προσπαθώντας να πάρει το πάνω χέρι από τους Ινδούς.
Γενικά, στο νησί υπάρχει αντι-ινδικό κλίμα, καθώς ο πρόεδρος Σόλιχ κατηγορείται για πολιτική «India first». Aπό αυτή την άποψη, το BBC θεωρεί φαβορί το «Κινεζικό» κόμμα του Μουίζου, ο οποίος υπόσχεται να διώξει τις ινδικές βάσεις και να παλινορθώσει την φιλοκινεζική πολιτική του προέδρου Αμπντουλάχ Γιαμίν (2013-2018). Εάν προσέξατε, «Αμερικανικό» κόμμα στις Μαλδίβες δεν υπάρχει…