Προχθές σε ειδική φιέστα ο Τούρκος πρόεδρος γιόρτασε τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Ψηφιδωτά των βυζαντινών χρόνων καλύφθηκαν με σεντόνια για να μη «σκανδαλίζουν» τους πιστούς και ο Ερντογάν δήλωσε ότι πλέον προστατεύονται η παράδοση και η κληρονομιά των προγόνων τους.
Μόνο που η Μονή της Χώρας δεν δημιουργήθηκε ως τζαμί, αλλά χτίσθηκε από χριστιανούς και διακοσμήθηκε τους βυζαντινούς χρόνους με μοναδικά ψηφιδωτά, επί βασιλείας Παλαιολόγων. Τζαμί έγινε το 1511, δηλαδή μετά την Αλωση της Πόλης, όταν ο μουσουλμανικός φανατισμός ήθελε να πατάξει πλήρως την Ορθοδοξία, όπως έπραξε και με τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι από τη νέα σχολική περίοδο στα τουρκικά σχολεία θα διδάσκεται η αποκαλούμενη «Γαλάζια Πατρίδα». Στο μάθημα της Γεωγραφίας θα συμπεριληφθούν οι χάρτες σύμφωνα με τους οποίους όλα τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Λήμνο μέχρι τη Ρόδο και το Καστελλόριζο, ανήκουν στην τουρκική πλευρά, ενώ στους μαθητές θα αναλύεται γιατί η Αγκυρα δεν υπογράφει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ποιες είναι οι απαιτήσεις της για την υπογραφή ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το παρανοϊκό δόγμα κάποιων πολεμοχαρών Τούρκων ναυάρχων μετατρέπεται σε σχολικό μάθημα για να γίνει μέρος της «εθνικής συνείδησης», κάποιοι απόστρατοι στην Αγκυρα το δήλωσαν καθαρά ότι «οι νέοι της Τουρκίας θα μεγαλώσουν με αυτό το ιδανικό για να προστατεύουν τα εδάφη της χώρας πιο σταθερά».
Οταν στα «εδάφη» συμπεριλαμβάνεται το μισό Αιγαίο, αντιλαμβανόμαστε όλοι τις επιδιώξεις της Τουρκίας, που θέλει να καλλιεργήσει στις νέες γενιές μαθητών και μάλιστα ως επίσημη γραμμή τις παράνομες διεκδικήσεις της.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Με άλλα λόγια, η Τουρκία δεν αλλάζει θέσεις, μπορεί το τελευταίο διάστημα να επικρατεί ηρεμία σε ό,τι αφορά τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο, όμως οι βλέψεις της παραμένουν σταθερές.
Πώς αντιμετωπίζεται αυτός ο κίνδυνος; Με την ενίσχυση του διπλωματικού μας κεφαλαίου, που αποτυπώνεται στις άριστες σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη στήριξη των εθνικών μας θέσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως επίσης με την αμυντική μας θωράκιση, που τα τελευταία χρόνια γίνεται πράξη μέσα από την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού.
Ο Ερντογάν επισήμως ισχυρίζεται ότι η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει τους φίλους της και ότι επιθυμεί να λύσει τις διαφορές με τα γειτονικά κράτη μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, όμως αυτό που πραγματικά επιθυμεί, σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, είναι να βγάλει έξω από το παιχνίδι των συζητήσεων την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία θεωρεί εμπόδιο στις επιδιώξεις του, όπως και τον Μπάιντεν, που ακύρωσε το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον
Για αυτό και ο Μητσοτάκης στην επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία θα επιμείνει στη θετική ατζέντα που σχετίζεται με τον τουρισμό και τις μεταφορές, αλλά δηλώνει καθαρά πως επιβάλλονται οι προσεγγίσεις, όμως δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις.
Το Διεθνές Δίκαιο, που μάλλον δεν θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία, είναι ο μοναδικός κανόνας για την επίλυση των διαφορών. Τα υπόλοιπα ανήκουν απλώς στη σφαίρα προπαγάνδας της Αγκυρας.