ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΧΘΕΣ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ διαπίστωσε ότι εάν η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Μόσχα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, τότε αρκετές βιομηχανίες θα πρέπει να σταματήσουν την παραγωγή και να απολύσουν εργαζόμενους, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να καταρρεύσουν και οι πολίτες θα γίνουν φτωχότεροι πληρώνοντας πανάκριβους λογαριασμούς θέρμανσης.
ΑΠΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ πάμε καλά, αλλά από ουσία τίποτα. Στην ίδια συνέντευξη, όταν ο κ. Χάμπεκ ρωτήθηκε από το περιοδικό Spiegel πώς θα μπορούσαν οι καταναλωτές να εξοικονομήσουν ενέργεια, ο ίδιος είπε ότι προσωπικά έχει μειώσει τη διάρκεια του ντους του ενώ παραδέχθηκε ότι με τις αμοιβές του υπουργού μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης από καλύτερη θέση σε σχέση με τον μέσο Γερμανό πολίτη.
ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ η λύση στο πρόβλημα δεν θα βρεθεί από τις ντουζιέρες αλλά μόνο από δομικού τύπου αποφάσεις υπάρχει μία τελευταία ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στην έκτακτη σύνοδο του Ιουλίου, που έχει προτείνει να συγκληθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με θέμα την οικονομία.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Δυστυχώς, οι αποφάσεις παραπέμπονται για τον Οκτώβριο και ελπίζουμε τότε να μην είναι αργά.
Ο ΝΤΡΑΓΚΙ μαζί με τον Μητσοτάκη αλλά σταδιακά και με άλλους ηγέτες της Ε.Ε. τάσσονται υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου γιατί γνωρίζουν ότι μόνο με αυτόν τον μηχανισμό θα είναι δυνατή η συγκράτηση της ακρίβειας στην ενέργεια και συνολικά στην παραγωγή. Αντίστοιχα ο πρωθυπουργός του Βελγίου ζήτησε την ανάληψη ενιαίας πρωτοβουλίας για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ευρώπη με πλαφόν στις τιμές ώστε να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις.
ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ κοινή γραμμή, τότε η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει από φυσικό αέριο και ταυτόχρονα οι πολίτες να αντιμετωπίσουν διαδοχικά κύματα ακρίβειας με άμεσες πολιτικές παρενέργειες καθώς οι κρίσεις αποτελούν την καύσιμη ύλη του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.
ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, αν και υφίσταται τις σοβαρότερες συνέπειες από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λόγω των αναγκών της ισχυρής γερμανικής βιομηχανίας, αδυνατεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος με συντονισμένη δράση από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Ενδεχομένως ο Ντράγκι, που γνωρίζει καλά τους συσχετισμούς της ευρωπαϊκής αγοράς χρήματος, να μπορέσει να ταρακουνήσει τον Σολτς και να ληφθούν επιτέλους αποφάσεις πριν το κόστος για όλους ξεφύγει για τα καλά.