Θα πει κάποιος πως η «σιδηρά κυρία» ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Σωστά, ήταν εξαίρεση, αλλά όχι επειδή ήταν μια γυναίκα που ξεκίνησε έναν πόλεμο, αλλά επειδή ήταν γυναίκα και έγινε πρωθυπουργός. Οταν μιλάμε για τη γυναικεία ισότητα και την ανάγκη συμμετοχής περισσότερων εκπροσώπων του γυναικείου φύλου σε ηγετικές θέσεις, δεν το λέμε επειδή οι γυναίκες είναι de facto καλύτεροι άνθρωποι από τους άντρες. Αυτό είναι σεξιστικό στερεότυπο από την ανάποδη.
Οι ηγέτες, ανεξαρτήτως φύλου, οφείλουν να έχουν ενσυναίσθηση αλλά και τετράγωνη λογική. Να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις, ενίοτε σκληρές, αλλά δίκαιες. Να εμψυχώνουν τους λαούς τους, να υποστηρίζουν τους πολίτες τους και να τους παρέχουν όλα εκείνα που απαιτούνται για να ευημερούν και να προοδεύουν. Και όταν χρειαστεί, να κάνουν αυτό που απαιτείται για να διασφαλίζουν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας τους όπως έκανε ο Ζελένσκι. Από την άλλη, ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο επειδή είναι ένας επιθετικός, απολυταρχικός ηγέτης με ναπολεόντειο σύνδρομο και όχι επειδή είναι άνδρας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όντως λείπουν περισσότερες γυναίκες από θέσεις ευθύνης και είναι απαράδεκτο και προβληματικό το χαμηλό ποσοστό εκπροσώπησης του 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ομως, κανείς δεν είπε ότι όλες οι γυναίκες είναι ικανές να ηγηθούν μιας χώρας ή μιας επιχείρησης. Ολες όμως πρέπει να έχουν το ίδιο ακριβώς δικαίωμα με τους άντρες να το διεκδικήσουν και να αποδείξουν τις ικανότητές τους και κανείς να μην τις αντιμετωπίζει -κοινωνικά, επαγγελματικά, μισθολογικά- ως υποδεέστερες.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Αυτά θα πει για να αντικρούσει το πόρισμα-φωτιά για Μαλένα και ‘Ιριδα
Λίντα Εβανγκελίστα: Από τις πασαρέλες στον «Γολγοθά» των πλαστικών
Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας – Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 39
Αυτοί είναι οι προορισμοί για… low cost διακοπές έως 500€ [πίνακας με τιμές]