Και να αναλογιστεί κανείς ότι είχε τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου και των κυβερνήσεων της συγκεκριμένης δεκαετίας! Την οριστική ένταξη του έργου στις ράγες της υλοποίησης αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ. Αλλωστε, με απόφαση του πρωθυπουργού, ο συντονισμός για την υλοποίηση του πρότζεκτ και η αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που προέκυπταν είχαν ανατεθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο.
Η προσπάθεια για τη δημιουργία του μουσείου ως μνημείου κατά του ρατσισμού ξεκίνησε το 2013. Είχε σχεδιαστεί να ανεγερθεί στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, σε ακίνητο της ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε., το οποίο εκμισθώθηκε για αυτόν το σκοπό στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, στην πορεία, παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα που είχαν να κάνουν με τη χωροθέτηση, με την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του, αλλά και με την εξασφάλιση έκτασης για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, που αποτελούσε προϋπόθεση για την αδειοδότηση και λειτουργία του μουσείου.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν, η ομάδα Project Management, που έχει επιλεγεί από τη διοίκηση του Ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, είχε προτείνει τη μετατόπιση από το αρχικό σημείο κατασκευής σε ένα κεντρικότερο σημείο -εντός του ίδιου οικοδομικού τετραγώνου που είχε επιλεγεί για την ανέγερσή του- ώστε το κτίριο να αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή και καλύτερη προσβασιμότητα και λειτουργία.
Πρόκειται για ένα έργο υψηλού συμβολισμού και διεθνούς εμβέλειας, το οποίο θα συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος, αλλά και στην αναβάθμιση της περιοχής. Στη νέα θέση του, εκεί από όπου, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναχώρησαν τα «τρένα του θανάτου» που οδήγησαν χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το κτίριο θα αποτελεί μέρος του τοπίου του παραλιακού μετώπου και θα «συνομιλεί» με το πιο γνωστό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο.
Οπως και να έχει, με την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, η Θεσσαλονίκη τιμά το παρελθόν της και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Ενας τόπος μνήμης και μαρτυρίας μετατρέπεται σε ένα διεθνές σύμβολο ενάντια στο ρατσισμό -στις διακρίσεις κάθε είδους- και δίνει νέα δυναμική και προοπτική στην ίδια την πόλη. Υπενθυμίζεται ότι το έργο χρηματοδοτείται από δωρεές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και επιχορηγείται και από το Ελληνικό Δημόσιο.