Θα είναι μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης εάν καταφέρει να βάλει στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής ατζέντας το ζήτημα της οικονομίας.
Μεταξύ μας, δεν χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η χώρα έχει μπει σε μια πορεία κανονικότητας, ο τουρισμός έχει απογειωθεί και οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό, επομένως δεν θέλουν επιστροφή σε περιπέτειες. Καταλογίζουν λάθη, αλλά βλέπουν τη γενική εικόνα και αξιολογούν κυβέρνηση και υπόλοιπα κόμματα για τις πολιτικές τους θέσεις.
Η οικονομία πάντα έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και ο Τσίπρας κέρδισε τις κάλπες του 2015 υποσχόμενος κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και λήξη των μνημονιακών πολιτικών.
Τώρα είναι η ώρα των συγκρίσεων της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και της περιόδου Τσίπρα-Καμμένου, αλλά και της αντιπαράθεσης για την επόμενη μέρα. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, τάχθηκε υπέρ της αύξησης της φορολογίας 5% στα μερίσματα των επιχειρήσεων και του φόρου στις γονικές παροχές που είχε μηδενισθεί για περιουσίες έως 800.000 ευρώ. Πρόκειται μόνο για την αρχή μιας σειράς θέσεων που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ και το εκλογικό σώμα καλό είναι να θυμάται τα χαράτσια της πρόσφατης περιόδου.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα, ο Κρατικός Προϋπολογισμός κινείται με πλεονάσματα, το δημόσιο χρέος μειώνεται ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και όλα αυτά με την ακριβώς αντίθετη συνταγή από αυτή που εισηγείται ο κ. Δραγασάκης.
Οι μειώσεις φόρων αποτελούν το όχημα της οικονομικής πολιτικής Μητσοτάκη και το στοιχείο αυτό είναι από τα διακυβεύματα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ως ταξικό αντίπαλο την επιχειρηματικότητα, δεν διαθέτει ούτε ένα μέτρο προσέλκυσης επενδύσεων και χρησιμοποιεί τους φόρους ως μέσο για τη διαιώνιση του κρατισμού.
Όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, οι διαφορετικές κοσμοθεωρίες Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαλύπτονται, και αυτό είναι προς όφελος των πολιτών, που πρέπει να ξέρουν τι θα ψηφίσουν και τι θα πληρώσουν…
Μια αθόρυβη επιτυχία
Η Ελλάδα βγήκε χθες στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου και το όλο εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 19 δισεκατομμύρια υπερκαλύπτοντας κατά 7 φορές το στόχο κάλυψης που είχε τεθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,9%. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, η χώρα μας έχει καλύψει το 80% των ετήσιων αναγκών δανεισμού, και μάλιστα σε συνθήκες δύσκολες λόγω της αναστάτωσης που επικρατεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω της Credit Suisse. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχουν πιεστικές καταστάσεις κατά την προεκλογική περίοδο, όταν μάλιστα κατά τα φαινόμενα η χώρα θα οδεύσει προς δεύτερες κάλπες. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούν τα 38 δισεκατομμύρια, παρά το γεγονός ότι το κράτος διέθεσε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Οι αγορές εμπιστεύονται την Ελλάδα και η αξιοπιστία που έχει χτιστεί από τον ΟΔΔΗΧ είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς από τον επικεφαλής του Οργανισμού, Δημήτρη Τσάκωνα, και το επιτελείο του.