Απόδημοι Ελληνες που δεν έχουν εκλογικό τμήμα στη χώρα όπου διαμένουν, καθώς επίσης άνθρωποι ανάπηροι, ηλικιωμένοι, εποχικά εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις, γιατροί και νοσηλευτές που θα έχουν βάρδια στο νοσοκομείο την Κυριακή των εκλογών, αλλά και οποιοσδήποτε πολίτης, χωρίς αποκλεισμούς, θα ψηφίσουν απρόσκοπτα, με απλές και γρήγορες διαδικασίες, χωρίς την παραμικρή γραφειοκρατία ή επιβάρυνση, αλλά και με απόλυτη διασφάλιση του αδιάβλητου της ψήφου.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Οι πολίτες που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ψηφίσουν με επιστολή παραλαμβάνουν το εκλογικό υλικό με χρέωση του Ελληνικού Δημοσίου και πάλι με χρέωση του Ελληνικού Δημοσίου καλούν την εταιρία ταχυμεταφορών να παραλάβει τον φάκελο. Σημειώνεται ότι για τους Ελληνες του εξωτερικού, ο φάκελος με την ψήφο θα πρέπει να παραληφθεί από την εταιρία ταχυμεταφορών μέχρι τις 28 Μαΐου και για όσους ζουν στην Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα 3 Ιουνίου.
ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ότι με επιστολική ψήφο έχουν επιλέξει να ψηφίσουν Ελληνες πολίτες από συνολικά 128 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ακτή Ελεφαντοστού, η Παπούα Νέα Γουινέα, το Ελ Σαλβαδόρ, το Καζακστάν και η Ταϊλάνδη. Και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, χωρίς την επιστολική ψήφο πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Και το πιο σημαντικό, όπως η ίδια λέει, είναι πως «αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ο,τι και να ψηφίζει κανείς, σημασία έχει να ψηφίζει, να ακούγεται, να μπορεί να ακουστεί ακριβώς η φωνή του».
Η ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ, η οποία πίστεψε σε αυτήν τη μεταρρύθμιση, έχει στείλει το μήνυμα ότι θα πρέπει να φέρουμε την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Ελληνες του εξωτερικού. Κάτι το οποίο θα μπορούσε να είχε γίνει εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν λειτουργούσαν κοντόφθαλμα και τιμωρητικά για τους πολίτες καταψηφίζοντας την τροπολογία που είχε φέρει η υπουργός Εσωτερικών. Ομως, η επιστολική ψήφος έχει ήδη πετύχει.