Οι Ελβετοί μετεωρολόγοι ανακοίνωσαν ότι το μπαλόνι που στέλνουν καθημερινά για μετρήσεις χρειάστηκε να φτάσει για πρώτη φορά ως τα 5.300 μέτρα για να αγγίξει τη ζώνη των 0 βαθμών Κελσίου. Η MeteoSuisse ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι το μπαλόνι που απογειώθηκε από τον μετεωρολογικό σταθμό Πεϊγέρν, στη Δυτική Ελβετία, χρειάστηκε να υπερβεί κατά πολύ το προηγούμενο όριο-ρεκόρ των 5.184 μέτρων του περυσινού Ιουλίου, ώστε να δείξουν τα όργανά του 0oC. Δηλαδή τη θερμοκρασία που το νερό γίνεται πάγος, όπως μάθαμε στο σχολείο.
«Και λοιπόν;», θα αναρωτηθεί κάποιος. Τι διαφορά έχουν 116 μέτρα παραπάνω στον ουρανό;
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Δυστυχώς, έχουν και παραέχουν. H ελβετική ΕΜΥ (που ξεκίνησε αυτού του είδους τις παρατηρήσεις το 1954) διευκρίνισε ότι η γραμμή των 0oC «επηρεάζει τη βλάστηση, το όριο χιονοκάλυψης και τον κύκλο του νερού, επιδρώντας καίρια στα οικοσυστήματα ανθρώπων, ζώων και φυτών».
Το τρομακτικό -κι εδώ πρέπει να προβληματιστούμε ιδιαίτερα- είναι ότι στην τριακονταετία 1991-2020 ο μέσος όρος της «γραμμής των 0 βαθμών Κελσίου» στον ουρανό δεν ξεπερνούσε τα 2.570 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Δηλαδή όσο μια κορυφή του Σμόλικα, ενώ τώρα, εν έτει 2023, απέχει ελάχιστα από την κορυφή του Καυκάσου. Υπό κανονικές συνθήκες το όριο του υψομετρικού «μηδέν Κελσίου» κυμαίνεται στα 1.000-2.000 μέτρα το χειμώνα και στα 3.000-4.000 μέτρα το καλοκαίρι. Η κλιματική κανονικότητα όμως έχει πάει περίπατο στην Ευρώπη κι όλοι εμείς υφιστάμεθα τις συνέπειές της.
ΥΓ.: Οι Ελβετοί μετεωρολόγοι πρόβλεψαν ρεκόρ ζέστης στη χώρα τους, τουλάχιστον έως αύριο.