ΚΑΘΕ λίγο και λιγάκι, η χώρα παρακολουθεί έναν ατελείωτο πόλεμο ανάμεσα σε φράξιες της Greek Mafia. Δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις με φόντο έναν τζίρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που προέρχεται από λαθρεμπόριο καυσίμων, ναρκωτικά και προστασία.
ΣΕ αυτόν τον πόλεμο, δυστυχώς, και η Πολιτεία δείχνει να είναι θεατής. Πριν από τρία χρόνια, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης -ήταν και πάλι υπουργός Προστασίας του Πολίτη- είχε παραδώσει στον Αρειο Πάγιο έναν ογκώδη φάκελο με 9 φατρίες, 500 ονόματα σκληρών ποινικών, 42 συμβόλαια θανάτου και 110 δικογραφίες για την Greek Mafia. Από τότε αγνοούνται όλα τα παραπάνω στοιχεία. Εγινε, άραγε, κάτι; Πότε σκοπεύει η Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει την έρευνα;
ΠΑΜΕ τώρα στα υπόλοιπα ζητήματα. Διαφαίνεται μείωση σε διαρρήξεις και ειδικά στις ληστείες σε κατοικίες, όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν και περιστατικά ακραίας βίας.
ΑΠΟ την άλλη, υπάρχει σοκαριστική έξαρση της βίας ανηλίκων. Ενα φαινόμενο που παρατηρείται και στο εξωτερικό. Εκεί τόσο τα περιστατικά όσο και οι συλλήψεις έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με παλαιότερα. Κάτι έχει αρχίσει να κάνει η ΕΛ.ΑΣ., αλλά σίγουρα απαιτούνται ακόμα περισσότερα.
ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ αύξηση τόσο σε γυναικοκτονίες όσο και συνολικά σε οικογενειακά εγκλήματα. Προφανώς, εδώ υπάρχει έλλειμμα στη στρατηγική αντιμετώπισης. Εχουν γίνει κάποιες προσπάθειες από την ΕΛ.ΑΣ., αλλά δεν έχουν αποδώσει. Το «κουμπί πανικού» δουλεύει για τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο; Μήπως πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα προστασίας; Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα εδώ και τώρα.
Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να «μεταρρυθμιστεί», να εκσυγχρονιστεί, να αλλάξει δόγμα και νοοτροπία. Προφανώς και η κυβέρνηση οφείλει να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
ΑΡΑ, υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να βρεθούν οι λύσεις.
ΑΠΟ αυτό το σημείο, όμως, μέχρι να επιχειρεί η αντιπολίτευση να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά το ζήτημα της εγκληματικότητας υπάρχει τεράστια απόσταση.
ΕΙΝΑΙ δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει να πιαστεί από οποιοδήποτε θέμα της επικαιρότητας για να κάνει αντιπολίτευση. Εκτός κι αν ισχυρίζονται ότι διαθέτουν κάποιο μαγικό ραβδί για να «εξαφανίσουν» την εγκληματικότητα. Γιατί έχουν φτάσει να καταγγέλλουν από τη μια πλευρά… αστυνομοκρατία και από την άλλη πλευρά… έλλειμμα αστυνόμευσης. Και είναι η έλλειψη θέσεων και προτάσεων αυτή που τους οδηγεί στο λαϊκισμό.