Δεν θα μπούμε στην ουσία της υπόθεσης όσο «πιασάρικη» και αν είναι, αφού εν καιρώ θα δημοσιοποιηθεί αναλυτικά το σκεπτικό των δικαστών στο κομμάτι που αφορά στην πλήρη αθώωση των κατηγορουμένων για τα αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί. Ομως το κομμάτι που αφορά στην παραγραφή είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί συνολικά, αφού ο αργός ρυθμός απονομής της Δικαιοσύνης παραμένει μία από τις σοβαρότερες παθογένειες της χώρας, με προεκτάσεις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές. Οσο η Δικαιοσύνη αποδίδεται αργά ή και καθόλου τόσο το καλύτερο για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα και τόσο το χειρότερο για το κράτος δικαίου.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Χθες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα για να διερευνήσει το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων στην υπόθεση της Siemens. Πολύ σωστά, αφού πρόκειται για μείζονος σημασίας υπόθεση, από την οποία το ελληνικό κράτος, δηλαδή οι πολίτες, ζημιώθηκαν. Και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα ήταν η τελική ετυμηγορία των δικαστών αν δεν είχε παρέλθει η 20ετία. Ομως αυτή είναι μία μόνο από τις πολλές υποθέσεις. Εκατοντάδες άλλες, «άγνωστες» στο ευρύ κοινό, ταλαιπωρούν πολίτες και επιχειρήσεις ακόμα και για χρόνια, φθάνοντας στα όρια της αρνησιδικίας. Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Ομως τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δοθούν ουσιαστικές λύσεις, ώστε να μην κλονίζεται το αίσθημα εμπιστοσύνης του πολίτη στη Δικαιοσύνη.
«Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, οι ταχύτητες της απονομής της Δικαιοσύνης, παρά τις σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνησή μας, δεν έχουν ακόμη συγχρονιστεί με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και οι αποφάσεις της δεν τελεσιδικούν, δυστυχώς, μέσα σε εύλογους χρόνους», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ όταν αναφέρθηκε στους τομείς που δεν έχουν προχωρήσει όπως θα έπρεπε. Παραμένει λοιπόν ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς η απονομή Δικαιοσύνης είναι θεμέλιο της Δημοκρατίας.