Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Είχαμε συζητήσει ξανά, εδώ, στο «Πολιτικό Καφενείο», με αφορμή ρεπορτάζ του «Ε.Τ.», πως τα ίδια προϊόντα πολυεθνικών εταιριών πωλούνται στην Ελλάδα έως και 166% ακριβότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν είναι πληθωρισμός, είναι αισχροκέρδεια και απληστία.
ΑΣ δούμε λίγο τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει οι εταιρίες στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στην καθεμία για αθέμιτη κερδοφορία.
Η Procter & Gamble την περίοδο 30.06.2021-30.06.2022 παρουσίασε κέρδη 14,17 εκατ. ευρώ, τετραπλάσια από την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Η Unilever το 2021 είχε καθαρά κέρδη 20,8 εκατ. ευρώ έναντι 12,1 εκατ. ευρώ το 2020. Και να δούμε πού έχουν φτάσει τα κέρδη τους για το 2023, που είναι και η «μεγάλη χρονιά των ανατιμήσεων».
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΚΑΠΟΙΟΙ λένε πως τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εταιρίες είναι… χάδι. Προφανώς, δεν πρόκειται να… καταστραφούν, αλλά όσοι ειρωνεύονται ας πουν αν είχαν μπει ποτέ πρόστιμα σε πολυεθνικές στην Ελλάδα. Ποτέ! Ναι, είναι το πρώτο βήμα. Λογικά, θα ακολουθήσουν και άλλα. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στη μάχη κατά της ακρίβειας. Θα βγει αποτέλεσμα υπέρ των πολιτών; Κανείς δεν ξέρει. Ο χρόνος θα δείξει. Θα φανεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και κάτι ακόμα. Η πλήρης απουσία του κοινωνικού ακτιβισμού. Οι «ενεργοί πολίτες» που ξεσηκώνονται με το παραμικρό στα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο τελούν σε πλήρη αφωνία. Κάποτε γίνονταν τρεντ «κοινωνικά κινήματα» τύπου «cancel το τάδε πρόσωπο ή τη δείνα εταιρία». Τώρα, πού είναι όλοι αυτοί στη μάχη κατά της ακρίβειας; Γιατί δεν παίρνουν θέση;
ΕΝΤΑΞΕΙ, δεν λέει κανείς ότι τα… παίρνουν από τις πολυεθνικές. Προφανώς και όχι. Αλλά γιατί, ενώ είναι λαλίστατοι σε όλα, εδώ δεν ψελλίζουν κουβέντα; Για να μη φανούν ότι «στηρίζουν» την κυβέρνηση στη μάχη κατά της ακρίβειας;
ΓΙΑΤΙ ένα κίνημα στο Διαδίκτυο ίσως να ενοχλούσε τις πολυεθνικές περισσότερο και από το πρόστιμο του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς μπορεί να ακουστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η «ζημιά» να γίνει μεγαλύτερη.