Το δεύτερο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης (ύστερα από εκείνο της Μπολόνια) έχει βγάλει νομπελίστες, διπλωμάτες, πρωθυπουργούς και κατασκόπους. Βασικά αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της βρετανικής ήπιας ισχύος και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναβρασμό, επειδή 250.000 φοιτητές και ακαδημαϊκοί ετοιμάζονται να εκλέξουν τον καινούργιο πρύτανη. Παρά τον τελετουργικό του ρόλο, ο εκάστοτε πρύτανης της Οξφόρδης θεωρείται πρόσωπο με τεράστιο κύρος και επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο απερχόμενος κάτοχος του πόστου, Κρις Πάτεν (το όνομα μπορεί να σας λέει κάτι…) ήταν ο 28ος και τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, προτού η κυβέρνηση του στέμματος το παραδώσει το 1998 στην Κίνα.
Για τους Κινέζους ο Πάτεν ήταν κόκκινο πανί και ουδόλως τους στενοχωρεί ο τερματισμός της 20ετούς θητείας του.
Το πρόβλημα είναι ότι στη νέα αρχιτεκτονική η Κίνα είναι πλέον ο ισχυρός, με τη Βρετανία να αγκομαχάει να διατηρήσει την παλιά της λάμψη. Ποιος φανταζόταν ότι τα διάσημα βρετανικά πανεπιστήμια θα εξαρτούσαν την οικονομική τους ευρωστία από το πλήθος των Κινέζων φοιτητών που φιλοξενούν! Ως γνωστόν ο «πληρώνων» έχει τον πρώτο λόγο και βάσει αυτής της λογικής ο νέος πρύτανης της Οξφόρδης θα πρέπει να είναι αρεστός στην Κίνα.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η σκέψη και μόνο προκαλεί φρίκη στο φαβορί για το πόστο, πρώην αρχηγό των Τόρις, Ουίλιαμ Χέιγκ (1997-2001) που θεωρεί τους Κινέζους φοιτητές δυνητικούς… κατασκόπους και απειλή για την εθνική ασφάλεια. Στην εξουσία όμως βρίσκονται οι Εργατικοί, που θέλουν αποκατάσταση των σχέσεων με το Πεκίνο και ο υποψήφιός τους για την πρυτανεία της Οξφόρδης, Πίτερ Μάντελσον, κινείται στην ίδια την γραμμή. Εχοντας υποστεί καταιγισμό επιχειρημάτων από το Συντηρητικό «γεράκι» και την Εργατική «περιστερά», οι εκλέκτορες θα αποφασίσουν σε λίγες μέρες ποιος τους κάνει. Οι «κόκκινοι δράκοι» παρακολουθούν εξ αποστάσεως, με το poker face της υπεροχής…