Αφορμή για τη διαπίστωση έδωσε η περιπέτεια ενός αεροσκάφους της Lufthansa στο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον, που ευτυχώς δεν κατέληξε σε τραγωδία. Σύμφωνα με την κροατική ιστοσελίδα Index.hr, το γερμανικό αεροσκάφος έπεσε σε σφοδρές αναταράξεις και έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Ντάλες. Τουλάχιστον επτά επιβαίνοντες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Ενώ οι αναταράξεις αποτελούν συχνό φαινόμενο, ιδίως στις υπερατλαντικές πτήσεις, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα γίνουν πιο επικίνδυνες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. «Κάναμε προσομοιώσεις στους υπολογιστές και βρήκαμε ότι οι σοβαρές αναταράξεις στις πτήσεις θα διπλασιαστούν ή και θα τριπλασιαστούν τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο Πολ Ουίλιαμς, του βρετανικού πανεπιστημίου Reading.
Οι αναταράξεις οφείλονται σε ασταθή ρεύματα αέρα, που οδηγούν στην προσωρινή «κατάρρευση» του αεροπλάνου. Στην ατμόσφαιρα φυσούν πάντοτε άνεμοι με διαρκείς αλλαγές κατευθύνσεων. Οι αναταράξεις έχουν πολλές διαβαθμίσεις, αλλά στην ακραία τους μορφή εκτινάσσουν τους επιβάτες από το κάθισμα, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς ή και θανάτους. Οπως στο δυστύχημα με το πρωθυπουργικό Falcon το 1999, όπου μεταξύ άλλων έχασε τη ζωή του ο αν. ΥΠΕΞ, Γιάννος Κρανιδιώτης.
Mελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Nature» κατέγραψε αύξηση των κάθετων ρευμάτων πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό, στο ύψος των αεροπορικών πτήσεων. «Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος πανικού. Τα αεροπλάνα δεν θα αρχίσουν να πέφτουν το ένα μετά το άλλο», προσπάθησε να καθησυχάσει ο Πολ Ουίλιαμς, χωρίς όμως εξωραϊσμούς.
Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι σοβαρές αναταράξεις στις υπερατλαντικές πτήσεις θα αυξηθούν από 10 λεπτά σε μισή ώρα τα επόμενα χρόνια, οπότε καλό θα είναι να δένει κανείς τη ζώνη του. Οποιος πάλι φοβάται καλύτερα να μείνει στο έδαφος…