Κάθε τόσο, εμφανίζεται αρθρογραφών πολιτικός επιστήμων δίκην Μαρανζτίδης ή ματαιόσπουδος οικονομολόγος και αναφέρεται στους «έχοντες και κατέχοντες». H ρήση -παραφθορά εκείνης- «Μηδέν έχοντες και τα πάντα κατέχοντες» του Αποστόλου Παύλου, στη δεύτερη επιστολή τους προς Κορινθίους χρησιμοποιείται για φορολογικά θέματα ή όταν οι αρμόδιοι κάνουν σχετικές ανακοινώσεις.
Θα παρακαλούσα κάποιον αρμόδιο να μας εξηγήσει ποιοι συγκαταλέγονται στην κατηγορία των εχόντων και πώς διευκρινίζεται το status των κατεχόντων; Από ποιο πλαφόν αμοιβής και πάνω κατατάσσονται «οι έχοντες»; Είναι «έχοντες» εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, βιοτέχνες, δημιουργοί, έμποροι; Και είναι «κατέχοντες» οι έχοντες σπίτι, εξοχικό κι ένα αυτοκίνητο; Κάπως λειψές μου φαίνονται οι υποομάδες και των εχόντων και των κατεχόντων. Δύσκολα μπορεί να γίνει σοβαρή στάθμιση φορολογικής κλίμακας με τα δύο «μεγέθη». Πιστεύω ότι οι πράγματι έχοντες και -ως επακόλουθο- πολλά κατέχοντες, μάλλον μένουν απέξω από τα προηγούμενα μεγέθη.
Μένει ώσπου να φύγει…
Διάβασα, προχθές, ότι μόνον η προστασία των ευάλωτων πρέπει να έχει φοροαπαλλαγές. Θα πρόσθετα ότι πρέπει να έχουν και επιδόματα για να σταθούν στα πόδια της και να μην πέσουν στην απόλυτη φτώχεια. Αλλά ποιος μπορεί να πει σήμερα ότι δεν είναι μέλλων… ευάλωτος; Ο υπάλληλος και ο δημόσιος υπάλληλος και ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα και ο μικροβιοτέχνης, ο ψιλικατζής και φυσικά οι πλείστοι εργαζόμενοι στον πολιτισμό; Με τις εξαιρέσεις των… φιρμών στα «μαγαζιά». Σήμερα είναι σε μελλοντική ευάλωτη κατάσταση ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που πηγαίνει να ψωνίσει και βλέπει να εξαφανίζεται ένα μεγάλο κομμάτι του εσόδου του. Αποτέλεσμα; Η φοροδιαφυγή γίνεται καταφυγή.
Θα ήμουν ευτυχής αν ο αρμόδιος υπουργός πήγαινε να ψωνίσει σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ, όπως κάνουμε όλοι. Να διαπιστώσει ότι η ακρίβεια έχει τσακίσει ακόμη και τους έχοντες μισθό και τους κατέχοντες σπίτι και αυτοκίνητο, το οποίο ακόμη και ως τέλος του ΄80 ήταν ένδειξη ευημερίας με συνακόλουθη την κοινωνική αναγνώριση. Η ακρίβεια δεν αφορά όλους. Υπάρχουν επαγγελματίες με πρώτο συνθετικό της ιδιότητάς τους το επίθετο «μεγάλο», ούτε όσους είναι στα «πρώτα τραπέζια πίστα» ή τους σκαφάτους και μια μεγάλη γνωστή κατηγορία. Τόσες και τόσες έρευνες δημοσιοποιούνται καθημερινά. Γιατί δεν γίνεται μία που να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα μισθών και απολαβών σε αντιστοιχία με την αφαίμαξή τους; Από την ακρίβεια στη διατροφή, τους λογαριασμούς της ΔΕΔΗΕ, της ΕΥΔΑΠ, του αερίου, του πετρελαίου για τη θέρμανση- γίνονται παρακλήσεις, ώστε όλος ο χειμώνας να κυλήσει σαν… Νοέμβρης μήνας. Ωρα, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ώστε να μη εκπίπτουν ως ευάλωτοι όλο και περισσότεροι πολίτες.
Επομένως; Αντί να κυνηγά το υπουργείο Οικονομικών τους πάντες -δήθεν έχοντες και δήθεν κατέχοντες- να δει τι θα κάνει με τους όποιους επαγγελματίες έχουν σπιτάρες, αυτοκινητάρες, παιδιά στα κολλέγια, τριήμερα εις τας Ευρώπας, με υπερφορτωμένες κάρτες platinum και ρέον «ρευστό», αλλά με φορολογική δήλωση σαν έτοιμοι να καταφύγουν στον ΟΑΕΔ για επίδομα ανεργίας! Για σας παρακαλώ…