Και πράγματι, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό της εγκατέλειψε τη γραμμή των ίσων αποστάσεων που είχε υιοθετήσει το Βερολίνο κατά την περίοδο Μέρκελ, λέγοντας ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, καλώντας την Αγκυρα να επιλύσει τις διαφορές με διάλογο και όχι με κλιμάκωση προκλήσεων.
Οι δηλώσεις της Μπέρμποκ εξόργισαν και ταυτόχρονα απογοήτευσαν τον Τσαβούσογλου, που μέσα στην ταραχή του κατηγόρησε τη Γερμανία για προπαγάνδα και μονομέρεια σε βάρος της Τουρκίας. Μόλις έλαβε την απάντηση από την Μπέρμποκ ότι η Γερμανία δεν κάνει προπαγάνδα αλλά ως μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης ενδιαφέρεται για τα σύνορα της Ε.Ε., ο Τσαβούσογλου επικαλέσθηκε λάθος στη μετάφραση, «διορθώνοντας» ότι η Γερμανία έχει πέσει θύμα προπαγάνδας από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν περίμενε να ακούσει τις καθαρές θέσεις της Μπέρμποκ, και μάλιστα εντός έδρας, ως συνήθως έχασε την ψυχραιμία του επαναλαμβάνοντας τη σπασμωδική του αντίδραση, όπως είχε συμβεί μετά τις αποστομωτικές απαντήσεις του Νίκου Δένδια στην περιβόητη πια κοινή τους συνέντευξη. Η οργή της Αγκυρας μπορεί να ακολουθηθεί από «νταηλίκια» και νέο γύρο προκλήσεων, όμως τα δεδομένα στη διπλωματική σκηνή είναι πλέον αμείλικτα για την τουρκική πλευρά.
Η Γερμανία πραγματοποιεί μία εντυπωσιακή στροφή στην εξωτερική της πολιτική, δεν «κανακεύει» πια την Τουρκία όπως γινόταν επί Μέρκελ, αλλά θέτει τα ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς περιστροφές, καλώντας την Αγκυρα να εγκαταλείψει την οδό της επιθετικότητας και να προσέλθει σε διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η στροφή αυτή είναι αποτέλεσμα της σημαντικής δουλειάς που έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, που έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με αποτελεσματικότητα τις θέσεις μας για την ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα με σειρά επαφών και συνεργασιών αναβάθμισε το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και σημείωσε ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέσει στον σύγχρονο κόσμο είτε προέρχεται από τον Πούτιν είτε από άλλους επίδοξους μιμητές του. Με την καθαρή θέση που έχει πάρει η Ελλάδα κατά της ρωσικής εισβολής καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον αναθεωρητισμό και την αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη, δεν αφήνει περιθώρια στις χώρες της Δύσης να συνεχίσουν να «μαδούν τη μαργαρίτα» σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Με την ίδια στρατηγική, η ελληνική διπλωματία πέτυχε την αναβάθμιση των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το Κογκρέσο μπλοκάρει κάθε προσπάθεια επιστροφής της Τουρκίας στα προγράμματα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών της.
Η Γερμανία εγκατέλειψε την πολιτική της ουδετερότητας γιατί δεν μπορεί πια να επιβραβεύει την «επιτήδεια ουδετερότητα» της Τουρκίας, όταν μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως τον κύριο ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και οι Τούρκοι αξιωματούχοι ακόμη δεν έχουν χωνέψει την εικόνα στο Κογκρέσο με τον Μητσοτάκη να χειροκροτείται από όλες τις πτέρυγες όταν αναφερόταν στα ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή και στο Κυπριακό.
Η Μπέρμποκ δεν δίστασε να θέσει όλα τα ζητήματα στον Τσαβούσογλου και αυτό ήταν δείγμα της αλλαγής στη γερμανική διπλωματία επ’ ωφελεία των ελληνικών θέσεων.
«Good diplomacy» δηλαδή, που θα έλεγε και μια ψυχή.