Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα. Οταν βρέθηκε ο Τσίπρας στην εξουσία δεν μείωσε τους φόρους αλλά τους εκτίναξε στα ύψη. Ειδικά για τα τρόφιμα, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ευρωζώνης, όπου ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 13% στο 24%, ένα μέτρο το οποίο δεν υπήρχε καν στην ατζέντα των δανειστών το 2014, αλλά εφαρμόσθηκε μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Ηταν η εποχή που οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ κραύγαζαν ότι «δεν θα πέσουμε για 10 λεπτά αύξησης στα μακαρόνια». Τότε εμφανίζονταν εύθικτοι με το «τίμημα» της επανάστασης, τώρα δείχνουν ευαισθησίες για τις τιμές των τροφίμων.
Ομως ας περάσουμε στο σήμερα. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ για έξι μήνες σε ορισμένα είδη τροφίμων από το 4% στο 0%, καθώς και τη χορήγηση ενός βοηθήματος 200 ευρώ στις πιο φτωχές οικογένειες. Κάθε κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικονομίας της, επομένως οι συγκρίσεις δεν είναι ούτε εύκολες ούτε γραμμικές.
Ομως αυτά που έχει πράξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ενίσχυση των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης μπορούν να συγκριθούν με τις αποφάσεις Σάντσεθ. Καταρχάς το συνολικό πακέτο που έχει διαθέσει η Ελλάδα για τη στήριξη των οικογενειών είναι ένα από τα γενναιότερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την επιδότηση του ρεύματος και τα Fuel Pass μέχρι τις έκτακτες ενισχύσεις και το νέο Market Pass.
Ειδικά για το βοήθημα προς τους ασθενέστερους μέχρι αύριο θα καταβληθεί το ποσό των 250 ευρώ, υψηλότερο από τα 200 ευρώ που αποφάσισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, το όφελος που θα έχουν οι Ισπανοί καταναλωτές από τις αποφάσεις της κυβέρνησής τους θα είναι το 4% της αξίας των αγορών τους σε ψωμί, τυρί, γάλα, φρούτα, λαχανικά, μακαρόνια και δημητριακά. Εάν υποθέσουμε ότι ένα μέσο νοικοκυριό ξοδεύει ποσό 300 ευρώ μηνιαίως για αυτά τα προϊόντα, το όφελος αντιστοιχεί σε 12 ευρώ, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ανατιμήσεις που θα «εξαφανίσουν» την κατάργηση του ΦΠΑ.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να χορηγήσει απευθείας χρήματα στα νοικοκυριά και η ενίσχυση αυτή ξεκινά από τα 22 ευρώ μηνιαίως για ένα άτομο και διαμορφώνεται στα 52 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν αποφασιζόταν μείωση του ΦΠΑ κατά 4%, όπως έκανε ο Σάντσεθ, ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα έπρεπε να ξοδέψει 550 ευρώ το μήνα αποκλειστικά για αυτή την κατηγορία προϊόντων για να φτάσει στα οφέλη του Market Ppass, ενώ μία τετραμελής οικογένεια θα έπρεπε να δίνει το μήνα 1.300 ευρώ σε γάλα, ψωμί, φρούτα, ζυμαρικά και λαχανικά, ποσό αστρονομικό.
Για τους λόγους αυτούς, και επιπλέον επειδή δυστυχώς στην ελληνική αγορά η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα εξαφανιζόταν από τις αυξήσεις, το ίδιο συνέβη με τον καφέ, το μέτρο του Market Pass είναι πιο συμφέρον αυτή την περίοδο σε σχέση με την παροδική μείωση του φόρου. Ο ΦΠΑ πρέπει να μειωθεί αλλά σε συνθήκες ηρεμίας και με βάση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.