ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ειλικρινείς, μάλιστα, δεν φταίει καθόλου ο Γιάνης Βαρουφάκης για την επαναφορά του σεναρίου συνεργασίας «των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας», αλλά αποκλειστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος με μια οξφορδιανής ποιότητας ντρίμπλα απασφάλισε τη βόμβα που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενεργοποιήσει: «Με τον κ. Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015. Αλλά, όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν και διαφωνείς τώρα πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική […] γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο έκανε πρόταση 5 σημείων προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, να υπάρχει μια ριζοσπαστική, αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει αυτήν την ελπίδα».
ΑΝ ΚΑΤΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ από όλη αυτήν την ιστορία είναι πως όντως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πρόβλημα στην επιλογή συνεργατών. Και θα ήταν μικρό το κακό ή, τουλάχιστον, εσωτερικό ζήτημα της Κουμουνδούρου, αν οι συνιστώσες πλακώνονται μεταξύ τους και ο Τσακαλώτος συμφωνεί με τον Βίτσα και διαφωνεί με τον Ζαχαριάδη. Ομως, όταν το θέμα παίρνει ευρύτερες διαστάσεις, τότε αφορά όλους τους πολίτες, οι οποίοι δεν ξεχνούν ότι το 2015 ο Τσίπρας συγκυβέρνησε με τον Καμμένο «για το καλό της χώρας» και τώρα βλέπουν ότι δεν έχει κανένα δισταγμό να συνεργαστεί ξανά με τον Βαρουφάκη «για την ελπίδα, ρε γαμώ το».
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του ΜέΡΑ25, πάντως, δείχνει να το γλεντάει και τους πετάει το γάντι με τις «7 και 1 τομές» που έχει προτείνει. Οπου τομές είναι, μεταξύ άλλων, η… κοινωνικοποίηση της ενημέρωσης και η ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας στον δανεισμό. Τελευταία φορά, πάντως, που ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε τόσο λαμπρές ιδέες μαζί με εξουσία ήταν το α’ εξάμηνο του 2015. Τότε που συνταξιούχοι έκλαιγαν έξω από κλειστές τράπεζες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρεοκοπούσαν, η χώρα αντιμετώπιζε το Grexit και η ελληνική οικονομία έχασε πάνω από 100 δισ. Οποιος δεν θυμάται, πάντως, μπορεί να ξαναδιαβάσει το άρθρο της Νάντιας Βαλαβάνη για τότε που «υπάλληλοι εταιριών καυσίμων περίμεναν να πέσει το σκοτάδι για να εμφανιστούν στην είσοδό τους σέρνοντας μαύρες σακούλες σκουπιδιών γεμάτες με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».
ΥΓ.: Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ είχε πει πως η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ «ήταν τότε ένα αναγκαίο κακό. Δεν είχα άλλη επιλογή, διότι δεν είχαμε πλειοψηφία. Μου έλειπαν το ’15 δύο βουλευτές, είχα 149. Και στη 2η φάση να θυμίσω ότι δεν είχα, επίσης, την πλειοψηφία». Τώρα ονειρεύεται ένα ακόμα αναγκαίο κακό, μόνο που πια δεν του λείπουν δύο βουλευτές, αλλά καμιά 50αριά. Εντάξει, τα όνειρα τζάμπα είναι.