Η κλιματική κρίση θα χτυπήσει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι μόνο.
Τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκε στον πλανήτη η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών, ενώ οι χώρες του Βορρά υπέφεραν από καύσωνες και φαινόμενα ξηρασίας.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο κίνδυνος ερημοποίησης απειλεί περίπου το ένα τρίτο της επικράτειας, για αυτό απαιτείται δράση και κυρίως η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα και πρωτοβουλίες από όλους ανεξαιρέτως τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η υπόθεση του περιβάλλοντος αφορά τους πάντες, ενώ κάθε οικονομική δραστηριότητα αφήνει το αποτύπωμά της.
Στα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή υπάρχει, ως συνοδευτικό υλικό, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία αποτυπώνει το δημοσιονομικό κόστος κάθε νομοθετήματος. Τα νομοσχέδια πρέπει, πλέον, να παρέχουν και αναλυτική παρουσίαση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να γνωστοποιούνται συνέπειες ή οφέλη.
Ο κίνδυνος ερημοποίησης της χώρας πρέπει να λειτουργήσει ως μέσο αφύπνισης. Ολοι μπορούν να φανταστούν το μέγεθος των συνεπειών για τον αγροτικό τομέα, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό και, βέβαια, την καθημερινότητα των πολιτών.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Ο χρόνος που έχουμε δεν επαρκεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι το 2050 πρέπει να εφαρμοστούν γενναία μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Σε αντίθετη περίπτωση, το κόστος θα είναι τεράστιο σε οικονομικούς όρους, καθώς υπολογίζεται σε 700 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η ζημιά κυρίως θα είναι ανεπανόρθωτη σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη πρέπει να δουλέψουν συντονισμένα και να παρουσιάσουν εθνικό σχέδιο με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Πώς θα προστατευθούν οι καλλιέργειες; Τι πρέπει να γίνει για την επάρκεια των υδάτινων πόρων; Ποια πρέπει να είναι η διαχείριση του δασικού μας πλούτου; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.
Οι εφιαλτικές σκηνές στη Ρόδο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου εκδηλώνονται μεγάλες πυρκαγιές λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάντες. Τώρα, γιατί ήδη είναι αργά.
Η προσφορά της Μαριάννας Βαρδινογιάννη
Η είδηση της απώλειας της Μαριάννας Βαρδινογιάννη προκάλεσε συγκίνηση στην κοινή γνώμη. Οι πολίτες γνώριζαν ότι η εκλιπούσα είχε αφιερώσει τη ζωή της στην προσφορά υπέρ των αδύναμων και κυρίως των παιδιών. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη κατάφερε να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της φιλανθρωπίας, εργάσθηκε ακάματα προκειμένου να δημιουργηθούν από το μηδέν σύγχρονες νοσηλευτικές δομές για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Ο Σύλλογος «Ελπίδα» ταυτίσθηκε με την κοινωνική προσφορά, διατέθηκαν πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και σώθηκαν χιλιάδες ζωές. Η οικογένεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκέντρωση των ποσών. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έδωσε το παράδειγμα για το πώς μπορεί μία σημαντική επιχειρηματική οικογένεια να ανταποδίδει στο κοινωνικό σύνολο και για αυτό το έργο της θα παραμείνει για πάντα στις καρδιές των πολιτών.