Μέσα στο Πάσχα, η χώρα μας έζησε την αγωνία της ασφαλούς φυγής των δεκάδων Ελλήνων που ζούσαν και δραστηριοποιούνταν στο Σουδάν.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Η σύγκρουση στο Σουδάν απασχόλησε πολύ την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όταν ξαφνικά τον Απρίλιο ο εμφύλιος φούντωσε μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Χαρτούμ. Οι μάχες εξακολουθούν να γίνονται εκεί και κατευθύνονται από τους ισχυρούς στρατηγούς – τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκολο ή Χεμέτι. Χιλιάδες είναι οι νεκροί -άγνωστος ο αριθμός τους- τεράστια η ανθρωπιστική κρίση και αγωνία για το μέλλον.
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και κάποιες ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν χωρίς αποτέλεσμα να κινητοποιήσουν τις μεγάλες δυνάμεις.
Η Unicef προειδοποιεί πως τα παιδιά είναι τα μεγάλα θύματα του εμφυλίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού, κάθε ώρα ένα παιδί χάνει τη ζωή του ή τραυματίζεται στη χώρα που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις πιο φτωχές και διαλυμένες παγκοσμίως. Πάνω από 14 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική στήριξη, όπως φυσικά και όλοι οι κάτοικοι της μεγάλης χώρας, οι τελευταίες γενιές της οποίας έχουν ζήσει περισσότερο στον πόλεμο παρά στην ειρήνη.
Τουλάχιστον 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και όσοι έχουν μείνει πίσω είναι αντιμέτωποι με το λιμό, τις ασθένειες και την καταστροφή.
Η Αίγυπτος και το Τσαντ έχουν υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες -αλλά πλέον δυσκολεύουν την είσοδο- ενώ αρκετοί κατέφυγαν στο Νότιο Σουδάν. Η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να διαθέσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και η Αφρικανική Ενωση προσπαθεί να κινητοποιήσει τις άλλες χώρες για να μεσολαβήσουν ώστε να σταματήσουν οι μάχες – μέχρι τώρα οι διπλωματικές προσπάθειες που κατέβαλαν η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ δεν απέδωσαν.